(Oppdaterer med kommentar fra Høyre)

Kredittvurderingsbyrået Moody’s nedgraderer fredag norske Eksportfinans med hele to hakk fra Aa1 til Aa3, og vurderer ytterligere nedgraderinger.

Årsaken er at regjeringen i forrige uke besluttet ikke å gi kredittinstitusjonen et permanent fritak fra et EU-direktiv som drastisk reduserer grensen for gunstige lån den kan yte til én enkelt kunde, fra syv til 1,4 milliarder kroner. Dette til tross for at andre EU-land har fritak for institusjoner som utfører lignende oppdrag.

- Nedgraderingen reflekterer Moody’s syn om at beslutningen medfører en svakere forpliktelse fra Norges regjering til å støtte Eksportfinans, om det skulle trenges. Oppdateringen reflekterer at Eksportfinans vil måtte restrukturere sine største lån og/eller øke sin kapital, hvilket vil sette press på institusjonens virksomhet og lønnsomhet, men også den økende usikkerheten rundt regjeringens støtte, skriver Moody’s.

Løsning uten Eksportfinans
I forrige uke besluttet finansminister Sigbjørn Johnsen at Eksportfinans vil ha et midlertidig fritak fra kapitalkravdirektivet frem til slutten av 2012. Etter det må selskapet tilpasse seg de nye reglene. Det betyr blant annet at Eksportfinans, som eies av norske banker (85 prosent) og staten (15 prosent), må oppkapitaliseres hvis selskapet vil fortsette å yte lån på samme nivå som i dag.

Moody’s merker seg at Johnsen også lover eksportfinansieringsordningen vil være like god fra 2013 som i dag, selv om det skulle bety at regjeringen setter på plass en statlig ordning.

- Det er tenkelig at en løsning kan bli funnet for å støtte norske eksportører som ikke inkluderer Eksportfinans, skriver byrået, som ikke tar stilling til hvorvidt en slik løsning vil være positiv for norske industribedrifter.

Men inntil da er det Eksportfinans som organiserer norsk eksportfinansiering på oppdrag fra nærings- og handelsdepartementet. Og på kort sikt kan nedgraderingen føre til at bedriften får problemer med å hente inn kapital i et allerede vanskelig marked.

- Nedgraderingen fører til en mer krevende situasjon for Eksportfinans, bekrefter den norske bedriften i en pressemelding.

Fare for finansieringen
Eksportfinansiering er spesielt viktig i store engasjementer for norske offshore- og shippingaktører i utlandet. Knut Sunde, direktør for bransje- og industri i interesseorganisasjon Norsk Industri, som tidligere har kritisert regjeringen for sin håndtering av saken, mener situasjonen er akutt og krever at den nå går inn ”umiddelbart” og sikrer midler til Eksportfinans.

- Konsekvensen av nedgraderingen i en situasjon med et sensitivt finansmarked er at vi kan risikere at Eksportfinans ikke lenger får finansiering i markedet, og da stopper alt opp. Det er så store midler som lånes inn og ut løpende, at stopp i innlån betyr stopp for bedriftene. Det eneste som kan sørge for kontinuitet i norsk eksportfinansiering i dag er staten, sier han til DN.no.

- Hvis forsikringene fra finsansdepartementet skal ha noen som helst verdi, så må staten med umiddelbar virkning sørge for innlån til Eksportfinans, eller på en eller annen måte sørger for at de løpende får lånt de milliardbeløpene som trengs for at eksportindustrien kan videreføre det høye aktivitetsnivået vi har i dag. Der kan vi ikke vente, den beslutningen må tas med umiddelbar virkning.

Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen frykter også for Eksportfinans' tilgang på kapital.

- Det er en nå reell fare for at eksportfinansieringen stanser helt opp. Dette vil ramme bedrifter og arbeidsplasser langs hele kysten. Regjeringen må derfor komme med en umiddelbar og varig avkl#229, sier han i en pressemelding.

- Risikerer kollaps
Begge interesseorganisasjoner hadde på fredag et orienteringsmøte med Høyres stortingsgruppe. Høyres næringspolitiske talsmann kritiserer også regjeringens politikk, og frykter

- Etter dette møtet og etter dagens nyheter om nedgraderingen fra Moodys lurer jeg på om næringsministeren egentlig forstår den situasjonen som er oppstått, sier stortingsrepresentanten.

- Eksportfinans må jo nå vurdere hele sin løpende virksomhet og kan jo rett og slett risikere en kollaps og bli verdiløs som instrument for norsk næringsliv. Regjeringen setter kontrakter for norsk industri og tusenvis av norske arbeidsplasser i fare. Rec-nedleggelsene vil fremtre som en parentes i sammenligning, sier Flåtten med referanse til solenergibedriftens nedtrapping i Norge.

Fredag skriver DN.no forøvrig at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har besluttet å starte en granskning av regjeringens håndtering av Eksportfinans-saken.

Les mer:

<b>Kontrollkomiteen gransker regjeringen</b>

Mer bakgrunn:

<b>Tviler på om Johnsen tolker EØS-avtalen riktig</b>

Garanterer eksportbedriftene gode lån

<b>- Ingen var klar over virkningene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.