Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S&P) tar ned ratingen på den spanske staten ett hakk fra AA+ til AA.

Ratingen blir gitt med negative utsikter, noe som kan bety at ratingen kan falle ytterligere.

Nedgraderingen førte til umiddelbare utslag i finansmarkedene. I markedene frykter man nå en dominoeffekt i Europa på grunn av gjeldsproblemene i Hellas.

- Mens Hellas ikke har store innvirkningen i verdensøkonomien, og heller ikke Portugal har det, så har Spania det. Europa representerer en stor andel av omsetningen for de fleste globale selskapene, sier forvalter John Massey i Sunamerica Asset Management til Bloomberg News.

Tirsdag nedgraderete S&P gresk statsgjeld til såkalt spekulativ grad, ofte omtalt som "junk" eller søppel. Samtidig ble også ratingen på portugisisk statsgjeld kuttet.

Venter svakere vekst
Bakgrunnen for dagens nedgradering av Spania er at S&P har tatt ned vekstprognosene for den spanske økonomien i årene som kommer.

- Vi tror nå at den spanske økonomiens skift bort fra en kredittdrevet økonomisk vekst trolig vil føre til en forlenget periode med svak aktivitet enn vi tidligere trodde, opplyser S&P-analtyiker Marko Mrsnik i en melding fra selskapet onsdag.

- Vi tror nå at bnp-veksten vil være på 0,7 prosent årlig i årene fra 2010 til 2016 mot vår tidligere forventning på én prosent årlig vekst i denne perioden.

Gjelden i privat sektor, som er på 178 prosent av bnp, en lite fleksibel arbeidsstyrke og lav eksportkapasitet bidrar til Spanias svake vekstutsikter, mener selskapet.

Spania var blant landene i Europa med størst budsjettunderskudd i 2009 (se tabell nederst i saken). Ifølge en rapport fra det europeiske statistikkorganet Eurostat i forrige uke var det spanske budsjettunderskuddet på 11,2 prosent av bnp ifjor, en økning fra et underskudd på 4,1 prosent året før.

Landets statsgjeld var på litt over 50 prosent av bnp ved utgangen av fjoråret. Spania ligger dermed godt under gjennomsnittet i eurosonen på 78,7 prosent. Men gjelden i privat sektor er imidlertid svært høy og utgjør altså 178 prosent av bnp.

Ned igjen
Euroen faller markert tilbake igjen etter meldingen fra S&P. Den felleseuropeiske valutaen hentet seg litt inn igjen tidligere på dagen etter meldinger om at krisepakken til gjeldstyngede Hellas kan bli langt større enn de 45 milliardene som pakken frem til nå har bestått av.

Les mer: - Hellas kan trenge 120 mrd. euro

Euroen faller til 1,3131 dollar onsdag ettermiddag etter at den var over i 1,32 dollar litt tidligere på dagen.

Meldingen fra S&P kom like før børsen i Madrid avsluttet handelen klokken 17.30. I de få minuttene før børsens stengetid falt IBEX 35-indeksen rundt 200 poeng fra 10.350 til 10.167 poeng. Til slutt endte indeksen ned 2,99 prosent.

Børsene i London, Paris og Frankfurt falt også markert mot slutten av handelen. I USA snudde de toneangivende indeksene også ned, men har siden hentet seg inn igjen.

Les mer: Nedgraderer Portugal og Hellas

- Tar ansvar
Spekulasjoner om at Hellas kan komme til å restrukturere statsgjelden på bekostning av investorene har sendt renten på greske statsobligasjoner i været de siste dagene. Tirsdag viste en analyse fra kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's at investorene kan regne med å få tilbake mellom 30 og 50 prosent av utlånene sine dersom Hellas skulle bestemme seg for å restrukturere eller misligholde gjelden.

I dag har imidlertid europeiske politikere avvist at landet kan bli tvunget til en restrukturering. I markedene har man fryktet at en slik restrukturering vil føre til at problemene vil smitte over på andre gjeldstyngede nasjoner i eurosamarbeidet. Onsdag nedgraderte S&P ratingen på portugisisk statsgjeld fra A+ til A-.

- EU og eurosonens medlemsland kommer til å ta fullt ansvar for Hellas, sa Frankrikes statsminister Francois Fillon tidligere i dag.

EU-president Herman Von Rompuy har også uttalt at det ikke er spørsmål om en restrukturering av den greske statsgjelden.

Les mer: - Uaktuelt å restrukturere gresk gjeld

De største underskuddene i 2009
(2008-tall i parantes)

(Kilde: Eurostat)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.