Jonas Gahr Støre unngår i Professorvalg oppmerksomhet om sitt personangrep på meg, men han tillater seg likevel å karakterisere min kronikk som «nedlatende» Men Støre er den nedlatende: Jeg «meldte meg inn i Høyre i overgangsvinduet i 2012».
Han sier derved at jeg er en opportunist, ikke ideologisk motivert. Samme logikk applisert på ham selv: Rikmannssønnen fra Oslo vest er i Ap. Er det fordi Ap er det parti som nesten alltid har regjeringsmakt? Logisk å tenke slik, og var man riktig slem, kunne man også skrive det. Men jeg har aldri fortenkt ham i hans ideologiske motivasjoner, og om jeg hadde, ville jeg aldri skrevet det.
Videre, at jeg «er Høyre-politiker». Det kan hende jeg engang blir det, men jeg er det ikke. Presisjon er viktig og har med redelighet å gjøre: En politiker skriver på vegne av sitt parti.
Norske forsetter nevner ikke religion med ett ord, kun overtro i forbindelse med at det nye året ender på 13. At overtroen synes økende i Norge, er et tegn på irrasjonalitet og derfor et negativt utviklingstrekk. Ingen seriøs person kan sette likhetstegn mellom disse fenomener og religiøs tro.Jonas bruker min ene setning som en plattform for et angrep mot den katolske kirke. Helt i orden at den kritiseres, det er den vant til, og det er ikke min sak. Men jeg er «en representativ stemme fra Roma og den katolske kirke», skriver han, etterfulgt av at «hennes eget kirkesamfunns synspunkter gir (...) grunn til uro for verdens tilstand».
La oss ta jøde- eller muslimstesten: «Hun er jøde og hennes eget trossamfunn gir (...) grunn til uro for verdens tilstand». Eller: «Hun er muslim og hennes eget trossamfunn gir grunn til uro for verdens tilstand». Om han hadde skrevet dette, ville det blitt lurveleven. Med god grunn. Jonas vil debattere innholdet i min nyttårskronikk. Fint, hvis saklig. Middelmådig skole i verdens rikeste land: Vi har langrennseliten, men hvor er matte- og grammatikkeliten? Vi skal leve av hodene våre, ikke musklene.
Naiv om globaliseringens skyggesider? Ja, mine data viser at bevissthetsnivået om terrorfare er lavt. Jeg skrev en «ensidig» kronikk – ja, med hensikt. Det er problemene som må ha oppmerksomhet. Å skrive selvgratulerende kronikker er det kun politikere som gjør.
Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Janne Haaland Matlary, 31. desember:
Norske forsetter
Jonas Gahr Støre, 3. januar:
Professortro
Janne Haaland Matlary, 5. januar:
Også du, Jonas!
Jonas Gahr Støre, 7. januar:
Professorvalg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.