Statoil sliter med å nå målsettingen om å redusere bemanningen med nær 20 prosent fra 2013-nivået. Onsdag sendte derfor selskapet ut en internmelding med nye tilbud i den pågående nedbemanningen.

Tilbudet omfatter to virkemidler rettet mot 5000 ansatte i bestemte avdelinger:
* Alle som fyller minst 62 år i år, kan søke om en tidligpensjonspakke som vil gi dem 66 prosent av lønnen frem til ordinær pensjonsalder.

* Ansatte kan også søke om sluttpakker som gir inntil to årslønner i sluttkompensasjon for arbeidsdagere med lang ansiennitet.

Målet står fast

Fortsatt er målet at Statoil skal komme ned i en bemanning på 20.700-21.100 ansatte innen utgangen av året.

- Tilbudet gjelder i en periode fra 1. april til 16. mai. Dette er frivillige virkemidler som er tilbudt ansatte innen prosjekter, forskning, teknologi, anskaffelser, samt innenfor driftsteknologi, logistikk og beredskap og operasjonsgruppene i driftsområdene. En snakker vel 5000 ansatte innen disse områdene, sier Statoil-talsmann Ola Anders Skauby.

I tidligere omganger har Statoil også tilbudt lignende virkemidler. Etter fusjonen med Hydros oljedivisjon i 2007 gikk selskapet bredt ut med tilbud om såkalte gullpakker, tidligpensjonspakker til alle ansatte over 58 år. Slike pakker er også blitt tilbudt til spesielt utvalgte grupper også i nedbemanningen i oljenedturen de siste par årene. I dette tidligpensjonstilbudet, som gis til en større gruppe, er likevel grensen satt på 62 år.

- Vi har gjort grundig vurdering av de områdene vi nå henvender oss til, og har satt grensen på 62 år. Vi trenger den kompetansen, sier Skauby om aldersgrensen.

Også sluttpakketilbud er gitt i flere omganger, senest i en generell runde tilbudt i januar. Statoil har ikke villet opplyse om hvor mange søkte i den omgangen eller hvor langt unna selskapet er fra å nå nedbemanningsmålene.

- Det er summen av tiltakene vi gjør, som teller, sier Skauby.

Kritisk

Samtidig som Statoil onsdag sendte ut sitt nye pakketilbud, hadde sokkelfagforeningen i Industri Energi årsmøte på Clarion Hotel i Stavanger sentrum.

Hovedtillitsvalgt Per Steinar Stamnes i sokkelforeningen mener Statoils nye tilbud er et klart uttrykk for at selskapet sliter med å komme i mål med nedbemanningen.

- Det er åpenbart, sier Stamnes.

Arbeidsmarkedet for oljefolk er elendig for tiden, og mange vegrer seg for å slutte. Han sier det er veldig vanskelig å få ut noen tall fra selskapet om hvordan nedbemanningen ligger an. Han mener det rimer dårlig med transparensen selskapet ellers påberoper seg. Stamnes anslår selv at kanskje 500 ansatte søkte om sluttpakker i januar, langt unna målet om 1100-1500 i denne omgang.

- Det får stå for hans regning, sier Skauby, men innrømmer:
- Vi er fortsatt ikke i mål på overtalligheten i selskapet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.