Totalt har de norske eierne tatt ut 882 millioner kroner i utbytte siden produksjonen ved Khmiti-kraftverket utenfor hovedstaden Katmandu kom i gang i 2000, skriver VG og E24.
Mesteparten av overskuddet har gått til to av Norges største kraftselskaper, Statkraft og BKK – henholdsvis 402,7 og 270 millioner kroner.
Prosjektet ble delfinansiert med norske bistandspenger gjennom Norad. Dette engasjementet ble senere overtatt av Norfund, som har hatt et utbytte på 209,3 millioner kroner.
– Egen profitt
Norge bidro til byggingen av kraftverket for å skape utvikling i et av verdens fattigste land. Organisasjonen Framtiden i våre hender reiser i en ny rapport hard kritikk mot prosjektet.
– Hovedproblemet er at pengene går i helt feil retning. Dette er en ekstremt dårlig modell for å investere i fornybar energi i fattige land, sier leder Arild Hermstad til VG.
– Eierne tenker bare på sin egen profitt og sine egne fordeler. Tiden er inne for å reforhandle avtalen, skriver parlamentsmedlem Ananda Prasad Pokharel i Nepal i en epost til avisen.
– Som forventet og nødvendig
Statkraft, BKK og Norfund eier 76 prosent av aksjene i Himal Power Limited som har drevet kraftverket siden oppstarten. Styreleder Tima Iyer Utne skriver i en epost at utbyttene siden 2005 i sin helhet er blitt reinvestert i andre vannkraftprosjekter i andre fremvoksende markeder.
– Lønnsomheten har vært omtrent som forventet og nødvendig for en kommersiell investor, påpeker Utne. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.