Krisen i økonomien tvinger islendingene til å vurdere EU-spørsmålet på nytt. Men det må trolig holdes nyvalg før vi vet om det kommer en islandsk EU-søknad.

– Veien ut av problemene er nødt til å omfatte EU, sier Borgar Magnason til NTB.

Han hever røsten for å overdøve resten av demonstrantene foran Alltinget i sentrum av Reykjavik. En gruppe stort sett unge mennesker trosser kjølig vintervær for å rope ut sin misnøye med myndighetene.

Som mange andre islendinger mener Magnason at regjeringen til statsminister Geir Haarde har håndtert finanskrisen på en svært dårlig måte. Handlingsrommet er gradvis blitt mindre, og nå er det få andre muligheter igjen enn å bevege seg i retning EU, mener den 35 år gamle musikeren.

Delte meninger
Men langt fra alle islendinger deler den vurderingen, selv om medlemskap i Unionen er betraktelig mer aktuelt nå enn før finanskrisen rammet landet.

Faktisk har andelen EU-tilhengere gått en del tilbake siden krisen var på sitt mest akutte i fjor høst. Mens 50 prosent mente at Island bør bli med i EU i oktober, svarte bare 38 prosent ja på det samme spørsmålet i en meningsmåling før helgen.

Det kan dessuten se ut til at demonstrasjonene og den politiske usikkerheten den siste uken har bidratt til å ta oppmerksomhet bort fra EU-spørsmålet.

– For to-tre uker siden snakket alle om EU. Nå er andre ting blitt viktigere, sier statsviter Einar Mar Thordarson til NTB.

Avlyste landsmøte
Tradisjonelt er det sosialdemokratene som har gått inn for EU-medlemskap på Island. Krisen har imidlertid tvunget de andre partiene til å diskutere spørsmålet på nytt.

Framsoknarflokkurinn, som minner om Senterpartiet i Norge, har tidligere vært EU-motstander. Men tidligere denne måneden skiftet partiet mening og gikk inn for at Island søker om medlemskap.

Det konservative Selvstendighetspartiet er i dag motstander av medlemskap, men skulle ha gjort en ny vurdering av spørsmålet på et landsmøte neste helg.

Partiet sikrer flertall for EU-motstanderne i nasjonalforsamlingen og må derfor ombestemme seg hvis norske EU-tilhengere skal kunne håpe på noe Island-sug med det aller første.

Det planlagte landsmøtet ble imidlertid avlyst da Geir Haarde i forrige uke opplyste at han lider av en kreftsykdom og går av som partileder. Dermed blir ikke EU-spørsmålet behandlet før på landsmøtet i mars, hvor partiet også skal velge ny leder.

Einar Mar Thordarson tror ikke nødvendigvis at det kommer noen islandsk EU-søknad umiddelbart etter at det eventuelt blir flertall for medlemskapsforhandlinger på Alltinget.

Noen partier vil trolig foretrekke å utsette avgjørelsen til etter nyvalget, som etter planen skal holdes i mai. Framsoknarflokkurinn har dessuten tatt til orde for at det bør holdes folkeavstemning før søknaden sendes.

Splittet
For tiden er det EU-motstanderne i Den venstregrønne bevegelsen som leder på islandske meningsmålinger. Partiet håper å danne ny regjering sammen med sosialdemokratene.

En ny regjering med de to partiene på venstresiden vil være splittet i EU-spørsmålet, men lederen for De venstregrønne mener dette ikke er noen avgjørende hindring.

– Vi kan bli enige om en fornuftig og demokratisk måte å behandle dette spørsmålet på, sier partileder Steingrimur Sigfusson til NTB.

Han viser til at regjeringer både på Island og i Norge har demonstrert at det er fullt mulig å styre selv om regjeringsmedlemmene er uenige om EU.

Les også: Krisen dreier Island mot venstre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.