Bankene i Norge har lenge kunnet skryte av effektive systemer og rimelig kortbetaling. I bunn ligger løsninger som er designet gjennom Finans Norge, og som i stor grad er drevet av Nets, som har vært eid av 186 norske og danske banker.
Nå blir Nets solgt for 17 milliarder danske kroner, tilsvarende 19 milliarder norske kroner, til de amerikanske investeringsfondene Advent International og Bain Capital og det danske pensjonsfondet ATP. Tøffere krav til rask utvikling på nett og mobil er en av grunnene til salget.
BAKGRUNN: Selger Nets for 19 milliarder kroner
- Når du har 186 aksjonærer som alle er banker, er det vanskelig å få alle til å gå i takt. Det er ikke unaturlig at det oppstår uenighet på noen felt som kan hindre at man er rask nok, sier Leif Teksum, nestleder i Nets’ styre og representant for DNB.
Milliardgevinst
DNB eier 18,7 prosent av aksjene i Nets, og får rundt 3,5 milliarder kroner ved salget. Dette gir DNB en gevinst på 900 millioner kroner i forhold til bokført verdi. DNB oppjusterte også verdien av Nets-aksjene med 600 millioner etter fjerde kvartal, og har dermed hatt en bokført gevinst på 1,5 milliarder kroner.
Nordea er den største eieren, med 20,7 prosent.
Tøffere konkurranse
Norsk netthandelsstand har klaget på at mange kunder gir opp når de blir sendt til bankenes nettbetaling. Venture Factory opplevde å miste 40 prosent av kundene som ble sendt til BankID-sjekk, og Komplett.no anslår at det tapte 20 millioner kroner i omsetning bare i desember. Mange har derfor byttet til konkurrenter som Paypal og Klarna.
– Konkurransen er betydelig endret. Mer og mer går på tvers av landegrensene, sier Teksum.
Han mener det gamle eierskapet virket forsinkende på utviklingen. Det var for eksempel ikke så lett å investere i nye løsninger på områder der noen av eierne, som også var kunder, allerede hadde investert i et konkurrerende system.
– Vi har fått klare meldinger fra banker som ikke ville skyte mer penger inn i Nets, og heller øke utbyttet. Jeg tror nye eiere lettere kan ta dette videre, kanskje ut i Europa. Det krever investeringer, sier Teksum.
– Hva er den største tekniske utfordringen?
– Det er alt. Netthandel er blitt stort og mange trenger en ny løsning. Mobil er ikke så stort ennå, men DNB tror mobilbank kommer til å overta mye av det som har vært nettbank. Ingen kan forestille seg hvordan det er om ti år, det er noe man bare må følge med på løpende, sier han.
Fortsetter samarbeid
Finans Norge har vært åpne på at innovasjonstakten må opp.
– Vi har hatt en utfordring i at mange skal sitte rundt bordet, samtidig som markedet utvikler seg raskt, sier Jan Digranes i Finans Norge som understreker at dette er en separat prosess fra det som skjer i Nets.
– Er dette et steg bort fra fellesløsninger i bransjen?
– Nei, det er mer en tilpasning til utfordringene vi ser rundt oss, sier han.
Digranes understreker at store deler av banksamarbeidet ikke handler om felles drift hos Nets, men om felles regler og standarder.
Teksum tror også at fellesløsningene fortsetter.
– Vi har klart å jobbe sammen i banknæringen, og det tror jeg alle har tjent på, ikke minst kundene. Det er enighet om å satse videre på dette fremover gjennom Finans Norge, sier han.
Thomas Angell i Virke handel er ikke bekymret for økte kostnader.
– Det er flere konkurrenter nå, og jeg tror ikke en ny eier av Nets kan ignorere konkurransesituasjonen, sier han.
LES OGSÅ på DN:
- Frykten kommer til å avta fremover
Facebook vil lese sms-ene dine
Asia i dag: Slipper løs asiatiske tigrer på finansmarkedene
Russland tar siste ukrainske base på Krim (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.