I et innlegg i torsdagens utgave av DN går sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, hardt ut mot regjeringens forslag om å øke grensen for momsfri handel på nett (se faktaboks lenger ned i saken).
I innlegget skriver Dørum at forslaget «fremstår som lite gjennomtenkt» og kaller det en «vesentlig uthuling av momsordningen.»
Han vurderer hvert av regjeringens fem hovedargumenter for endringen:
- Det vil bidra til forenkling
- Forbrukerne vil tjene på det
- Det vil øke konkurransen
- Grensen har stått stille i mange år
- Provenytapet er beskjedne 180 millioner kroner (og noe mer på sikt).
Det eneste argumentet han i helhet støtter, er argumentet om at det «bidrar til forenkling».
Les hele innlegget her.
Han trekker også frem statistikk som viser prisutviklingen til en rekke varegrupper de siste tiårene (se figur under).
I følge statistikken har ikke alle varer blitt så mye dyrere siden 1980-tallet.Momsfritaket har skapt splid i egne rekker så vel som i næringslivet. Det kalles «dustete», «dårlig utredet» og «for populistisk».
Skatteprofessor: Næringsfiendtlig populisme
Nei til nettmoms
DN har tidligere skrevet om Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch og KrFs gruppeleder Bror-Lennart Mentzoni i Sandefjord som får gehør hos Hans Olav Syversen, leder i Stortingets finanskomité og parlamentarisk leder i KrF.
Syversen har stor forståelse for at Vestfold-duoen, som besøkte Stortinget tirsdag, krever at grensen for toll- og momsfri handel på nett holdes på 200 kroner. Dette sa han til DN tidligere:
– Konsekvensene er altfor dårlig utredet. Vi må vite mer om ha dette betyr både for bedriftene og for statens inntekter. Derfor må saken utsettes til vi får bedre kunnskapsgrunnlag,
– Så KrF vil ha dette skutt ut så det i alle fall ikke blir nye toll – og momsgrenser i 2015?
– Ja. Skutt ut og kanskje skrinlagt, sier Syversen.
Trenger tenkepause
– Jeg vet at det står i partiprogrammet at grensen for momsfritak skal opp fra dagens 200 til 500 korner. Men nå er det kommet frem så mange uklarheter om effekten av å øke grensen for momsfritak at det må være lov å ta en tenkepause, sa Kåre Pettersen, leder i Vestfold Venstre, til DN tidligere.
Han bekreftet overfor DN at han nå stiller seg på linje med KrFs stortingsrepresentanter, som vil ha ett års utsettelse av ny netthandels-moms.
- Nei, vi bør ikke inføre nye regler fra 2015. Jeg er skeptisk til nye regler, sa Pettersen da.
Han viste til at norske bedrifter får en konkurranseulempe mot utenlandske bedrifter.
Endelig svar kommer trolig i partiets alternative statsbudsjettforslag 3. novemer.
– Jeg er for ny momsgrense. Så skal det forhandles om budsjett. Vi får se hva som skal prioriteres, har stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn tidligere sagt.
Høyre står på «linjen»
DN har tidligere skrevet om Høyre-stortingsrepresentant og finanspolitiker Svein Flåtten fra Vestfold, som imidlertid står på «linjen».
Les også Høyres svar på kritikken: - Forbrukerne mener dette er en bra sak
– Ja, 100 prosent. Jeg har selvfølgelig registrert at Virke, NHO og flere i mandagens statsbudsjett-høring var sterkt imot å liberalisere netthandel. Men der var det ingen som talte forbrukernes sak, sa Flåtten da.
Les mer om momsfri netthandel på DN.no:
- En katastrofe for næringslivet
Komplett flytter til Sverige om 200-kronersgrensen økes
Shoppingboom med momsfri netthandel
Milliarddryss til multinasjonale giganter
- Nå blir det mer fristende å  splitte opp nettbestillingen i flere deler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.