Den norske stat taper årlig 1,4 milliarder kroner på at kjøp under 200 kroner fra utenlandske nettbutikker er fritatt for moms og toll. Når denne grensen nå er foreslått mer enn doblet, vil statens tap øke ytterligere, siden langt flere varer kommer under den nye grensen på 500 kroner. Hovedorganisasjonen Virke har beregnet at netthandelen i Norge bare dette året vil øke fire ganger så raskt som handel i fysiske butikker, mens Finansdepartementet hverken kjenner økningens inntektstap eller konsekvensene av sitt eget forslag.

TAPER. Moms- og tollfritaket som er foreslått kan bety at Stormbergs nettbutikk blir utkonkurrert, skriver Steinar J. Olsen. Foto: Tomm W. Christiansen
TAPER. Moms- og tollfritaket som er foreslått kan bety at Stormbergs nettbutikk blir utkonkurrert, skriver Steinar J. Olsen. Foto: Tomm W. Christiansen (Foto: Dagens Næringsliv)
I stedet for å putte milliarder av norske skatte- og avgiftskroner i lommene til utenlandske nettbutikker, så burde regjeringen heller fjerne de gamle og unødvendige tollsatsene som fortsatt eksisterer i Norge. Dette vil både bidra til forenkling, mindre byråkrati og lavere priser for alle forbrukere – ikke bare for dem som handler i utenlandske nettbutikker.

Statsminister Erna Solberg har sagt at 500-kronersgrensen et lite beløp, da denne grensen er inkludert frakt. Gjennomsnittsalgene i den globale e-handelen viser at en grense på 500 kroner ikke er et lavt beløp. Utfordringen er i tillegg at mye av det som kjøpes fra Sørøst-Asia sendes fraktfritt til Norge gjennom Verdenspostforeningen. Formålet med ordningen var opprinnelig å gjøre det mulig for lavkostland å sende post til høykostland som Norge. Også en rekke ledende vestlige netthandel­selskaper har etablert fri frakt på alle forsendelser.

Verdens største nettbutikk, Amazon, hadde i juni 2012 et gjennomsnittssalg på 47 dollar, som tilsvarer cirka 305 kroner. Amerikanerne offentliggjør sjeldent slike nøkkeltall, men ingen ting tyder på at gjennomsnittsordren har økt særlig siden dette tidspunktet. Et vesentlig antall kjøp i utenlandske nettbutikker er altså ordre under 500 kroner, og for Stormbergs del var 39 prosent av alle ordre i den norske nettbutikken ifjor under denne grensen.

Stormberg driver i dag nettbutikk i 21 land fra Norge, og selv med det norske kostnads­nivået er vi konkurransedyktige på de utenlandske netthandelsmarkedene. Vår svenske nett­butikk har hittil i år hatt en vekst som er større enn veksten i den norske nettbutikken. Moms- og tollfritaket som er foreslått, kan bety at Stormbergs nettbutikk i fremtiden blir utkonkurrert på det norske markedet. Ikke bare vil våre utenlandske konkurrenter slippe merverdiavgiften på 25 prosent, men de vil også slippe å betale tollen, som vanligvis er 10,7 prosent.

En løsning for Stormberg kan være å flytte ut den nett­butikken som betjener det norske markedet og etablere et lager utenfor landets grenser for å selge moms- og tollfritt til nordmenn på alle ordre under 500 kroner. Stormberg kan altså være konkurransedyktig i alle EU-land fra Norge, mens vi på hjemmemarkedet kan miste konkurransekraften ved at vi må betale toll og moms som våre utenlandske konkurrenter slipper. Utflagging er på ingen måte ønskelig for oss, men ingen næringsdrivende kan over tid konkurrere med multinasjonale nettgiganter som ikke betaler moms og toll. Vi ønsker oss fri konkurranse, men vi vil gjerne at den skal skje på like vilkår.

Finansminister Siv Jensen forsøker å overbevise næringslivet om at det fremlagt statsbudsjettet er et næringsvennlig statsbudsjett. Finansministeren viser til at formuesskatten er redusert med 0,25 prosent, men dette blir som en bagatell å regne når hun samtidig gir norsk varehandel en konkurranseulempe på 25 prosent knyttet til momsfritak for utenlandske konkurrenter.

Vi forundrer oss over at finansminister Siv Jensen ønsker å legge milliarder i lommene til multinasjonale konsern på bekostning av norske butikker og norsk arbeidsplasser. Vi forundrer oss over at spillereglene for norsk næringsliv endres uten at det er gjort et grundig forarbeid med å avdekke konsekvensene. Gi oss forenkling, Siv Jensen, men ikke gi utenlandsk næringsliv spesielle fordeler. Gjør regelverket rundt kjøp i utlandet enklere for norske forbrukere, og la forbrukerne slippe dagens fortollingsgebyr når de handler fra utlandet, men gi norsk næringsliv konkurranse på like vilkår.

Fritak fra avgifter og toll for utenlandske nettbutikker er i realiteten en subsidiering av de utenlandske selskapene, og regningen er det den norske statskassen som tar. Men den største prisen vil de mange tusen nordmenn som vil miste jobbene måtte betale.

 

Steinar J. Olsen, Stormberg-gründer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.