Forrige onsdag la regjeringen frem forslag om å heve grensen for avgiftsfri handel med utlandet fra 200 kroner til 500 kroner.
Forslaget er populært blant nettshoppere, men handelsstanden advarer om at forslaget er sterkt konkurransevridende, og vil føre til butikkdød i Norge - og flukt til være naboland for netthandelsbutikker.
Det er foreløpig uklart om forslaget går igjennom i Stortinget, men det kan også stoppes i et annet organ, mener Norges autoriserte regnskapsføreres forening (NARF).
- Næringslivet i Europa klager inn både egen og andre stater hvis det er til hinder for dem, sier advokatfullmektig Erik Frøystad, som sammen med administrerende direktør Sandra Riise har sendt et brev til finanskomiteen på Stortinget.
De tror EU-regelverk som skal beskytte handel på like vilkår kan komme norske butikker til unnsetning, til forsvar mot egen regjering.
Les også: Fullt opprør mot 500-lappen
- Forbrukerne mener dette er en bra sak
- Svært konkurransevridende
I brevet påpeker Frøystad og Riise at Norge nylig måtte tilpasse andre momsregler fordi ESA mente de var konkurransevridende. De mener derfor det ikke er sikkert at ESA vil godta det hvis norske regler avviker vesentlig fra reglene i EU, og dermed påvirker konkurransen.
- Men er ikke dette regelverket laget for å beskytte handel over grensene mot hindere? Og her belønnes jo handel over grensen?
- Som del av regelverket har Norge godtatt at vi skal legge til rette for frihandel , og norske borgere inngår i dette systemet. Jeg mener det kan innklages, sier Frøtad til DN.
Han viser til ESAs hjemmeside, der det blant annet står at de skal «beskytte de rettighetene individer og markedsaktører utleder av EØS-avtalen, for eksempel vern mot diskriminering, unødvendige byrder for å drive forretningsvirksomhet, eller tildeling av ulovlig statsstøtte».
Langt over EU-grensen
Allerede med dagens grense på 200 kroner er Norge utenfor grensen EU har satt for avgiftsfri handel, påpeker NARF. Den grensen er mellom 82 og 180 norske kroner, og det mest naturlige i forhold til Norges EØS-forpliktelser ville være å gå ned til 180 kroner, mener de. Med en grense på 500 kroner vil man nærme seg tre ganger EUs grense.
- Dersom forslaget vedtas vil en vare som fra utlandet selges for kr 500 kroner koste 625 kroner ved kjøp fra norsk næringsdrivende. I et tøft varehandelsmarked blir dette svært konkurransevridende i disfavør av norske virksomheter, heter det i brevet.
Gammel grense irrelevant
NARF mener rammevilkårene vil bli ødeleggende for norske virksomheters konkurransekraft, og at dette er i strid med vanlig praksis for moms.
- Alle moms-systmer har som grunnleggende prinsipp at det skal gi inntekter til staten, men ikke påvirke konkurransen, sier han.
Tilhengere av høyere grense peker ofte på at grensen har stått stille lenge. Det mener NARF er et dårlig argument, fordi grensen ble innført i en tid uten netthandel, og dermed ikke førte til konkurransevridning.
Kan klage
- Dersom Norge innfører en beløpsgrense som er nesten tre ganger så høy som tillatt maksimalgrense i EU, kan man også her tenke seg at norske virksomheter vil innklage Norge til ESA fordi det norske moms-regelverket medfører at konkurrentene i EU har gunstigere konkurransevilkår. Utenlandske virksomheter som vil etablere en enhet i Norge kan også tenkes å innklage Norge til ESA på samme grunnlag, skriver NARF.
De mener økningen er svakt begrunnet, og at utflytting av norsk netthandel til andre land vil være en naturlig konsekvens.
Svarer ikke - ennå
DN har kontaktet Finansdepartementet med spørsmål om de har vurdert muligheten for problemer i ESA.
- Her regner vi med at spørsmålet vil komme fra Stortinget. Når dette er besvart og oversendt Stortinget, vil du få tilgang til svaret, skriver kommunikasjonsrådgiver Hong Pham i Finansdepartementet til DN.
Les også: Fullt opprør mot 500-lappen
- Nå blir det mer fristende å  splitte opp nettbestillingen i flere deler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.