Hvert år lager den anerkjente avisen Financial Times en kåring over handelshøyskoler i Europa.
I 2009 gjør Norges Handelshøyskole i Bergen et kraftig hopp på rankingen, og går fra en 47. plass til en 34. plass.
- Oppgangen bekrefter at NHH er inne i en positiv utvikling, og at vi får resultater av de prosessene vi har igangsatt, sier rektor Jan I. Haaland, som mener Financial Times-rangeringen bekrefter NHHs internasjonale posisjon som handelshøyskole.
- Hvor viktig er en slik kåring for dere?
- Det er helt klart er at rankinger leses og sees på av potensielle studenter, sier han til DN.no.
Vil bli mer internasjonale
Han mener at rankingene er en viktig informasjonskilde, og at skolen hele tiden jobber aktivt for å gjøre det bedre på de områdene kåringen legger vekt på.
Et av målene nå er å bli enda mer internasjonalt orientert.
- Vi ønsker å lage et enda mer internasjonalt miljø, og få studenter som ønsker å ta hele mastergraden hos oss, sier han.
Per i dag tar 50-60 utenlandske studenter master på NHH.
Gir ikke tips til BI
Samtidig faller Handelshøyskolen BI markert, fra 53. til 61. plass.
- Har du et tips til BI?
- Det tror jeg de sikkert finner ut av selv og har fokus på, sier Haaland.
Som forventet
BI-rektor Tom Colbjørnsen mister ikke motet av å ha falt på rangeringen.
- Jeg vil gjerne gratulere NHH med en god plassering, sier han til DN.no.
- For oss var det forventet fordi vi legger om studieporteføljen vår. Kåringen ser på hvor mange studier man er inne på, og vi har lagt ned heltids MBA, samtidig som vi bygger ut deltids MBA. FT intervjuer tre år etter at studentene har gått ut, så dette kommer til å henge igjen de neste to til tre årene også, legger han til.
Han peker på at det er vanskelig å hevde seg i toppen når man bare er inne på to programområder.
- I tillegg har vi åpnet et nytt executive program som ikke gir formelle studiepoeng, men som teller som et programområde i denne rangeringen.
Vil til de 20 beste
- Hva er ambisjonen på sikt?
- Vi er litt i utkanten i Europa så det er vanskelig å nå helt til topps, men på sikt bør vi være blant de 20 beste. Det vil imidlertid ta tid, men det kan skje innen fem år. BI har brukt 66 år på å komme dit vi er idag, fra vi startet opp ved et kjøkkenbord i en privat villa i 1943, sier Colbjørnsen.
- Undersøkelsen gir imidlertid bare signaler om en liten del av det vi driver med, og sier ingenting om forskning eller hvor kjent man er, legger han til.
Paris på topp
Vinneren av kåringen er som vanlig HEC i Paris, som har vunnet alle de tre seneste årene. På andreplass ligger London Business School og på tredjeplass Insead.
Handelshøyskolen i Stockholm gjør det best i Norden, med en 15. plass som ifjor.
For ordens skyld: Journalisten som har skrevet denne saken er siviløkonom utdannet ved NHH.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.