- oppdatert sak, først publisert 22.06 torsdag -

NHOs krav vil koste minimum 18 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Egentlig burde vi ha en bedriftsbeskatning som er lavere enn i våre naboland. Det er fordi at vi har så mange andre kostnadshandikap. Vi ligger 50 prosent over Tyskland og 30 over Sverige i lønnskostnader, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, til avisen.

Hun er fornøyd med at 2013 resulterte i regjeringsskifte, og er opptatt av at Høyre/Frp-regjeringen er raskt ute med å innføre nødvendige reformer av både skattesystemet og offentlig sektor.

På spørsmål fra avisen om det er eierne eller ansatte som skal få gevinsten hvis kostnadene kuttes og overskuddene økes, svarer NHO-sjefen:

– Vi har hatt en lang oppgangskonjunktur, nå får vi en utflating og etter det kanskje en nedgang. Lønnsmottagere har fått en stor andel av økningen. Det er alle glade for, men det er også helt avgjørende at større deler av veksten blir igjen hos kapitaleierne. De må ha en buffer når det går ned. Det er de som sitter med risiko og større kostnader enn inntekter hvis markedene snur.

Lønnsoppgjør og konkurranskraft
Kristin Skogen Lund sier at vilkårene for norske bedrifter i stor grad vil avhenge av to forhold.

Hvilke reformer regjeringen iverksetter for å fremme konkurransekraft for norske bedrifter og om hvorvidt lønnsoppgjørene vil bidra til å kutte kostnader.

– Det er veldig viktig å få et moderat oppgjør til våren og det er stemning for det mange steder. Da må det virkelig være moderat. Vi var fornøyd med å snu trenden i 2013-oppgjøret – da vi fikk et oppgjør på 3,4 prosent som er et halvt prosentpoeng under forventninger fra Norges Bank og SSB. Men dette er fortsatt halvannet prosentpoeng høyre enn snittet i OECD-området. Det må vi ta inn over oss. Når vi tror at vi er moderate, så er vi egentlig ikke det. Denne avstanden må vi minske, sier Skogen Lund til DN.

NHO-sjefen mener at oljerikdommen i Norge har gjort at særinteresser har fått gjennomslag for svært kostbare krav og som ikke har kommet flertallet til gode. Hun mener det at Unio fikk lov til å plassere hele offentlig sektor utenfor pensjonsreformen, er et utslag av en slik særinteresse. Unio er organisasjonen for store yrkesgrupper som lærere, sykepleiere og politi.

– Det er hovedoppgjør til våren og jeg håper regjeringen innser at den ikke bør vente med det spørsmålet, sier Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

Les hele saken i Dagens Næringsliv fredag.


Les også: Frykter bråstopp i norsk økonomi


«Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.