- Det er riktig å diskutere mennesker, når det gjelder hvordan verden skal utvikles, sier Fredrik Reinfeldt.
Den tidligere statsministeren i Sverige og avgående partileder for Moderata Samlingspartiet taler på NHOs årskonferanse torsdag.
Temaet for årets konferanse er utviklingen av velfungerende bo- og arbeidsmarkedsregioner, og har fått overskriften «#7millioner».
Les mer om konferansen her: Nå samles næringslivstoppene i Operaen
Reinfeldt trekker frem tittelen på den svenske boken og filmen «Hundreåringen som forsvant».
- Det er en veldig bra bok og film, men tittelen er feilaktig. Hundreåringer er ikke på vei til å forsvinne, tvert i mot. Vi kommer til å bli invadert av hundreåringer. Vi blir flere, vi lever lenger og vi har mye høyere velferdsambisjoner, sier han.
Tre satsinger
Reinfeldt peker på tre satsinger Norge må sette høyt i utviklingen av velfungerende bo- og arbeidsmarkedsregioner.
- Urbanisering - byer må innstille seg på at de skal bli større
Ifølge Reinsfeldt er store byer helt avgjørende for å klare befolkningsveksten vi står overfor. Og byene vi allerede har er ikke forberedt på at de må bli større.
- Stater, kommuner, fylker og private aktører er nødt til å samarbeide med å bygge større urbane områder. Det vil ikke fungere om alle aktørene har ulike planer, sier han.
- Forlenge våre yrkesliv
Tidligere har Reinsfeldt gitt uttrykk for at svenskene må øke sin pensjonsalder.
- Har vi mer arbeidskraft i oss når vi er eldre? Klarer vi å jobbe når vi er 65, 70 eller 75? Svaret er ja. Men vi kan ikke arbeide med de samme hele livet og ikke like lange dager. Skal vi leve til vi er 100 år og ha høye velferdsambisjoner, må vår tid i yrkeslivet bli lenger, sier Reinfeldt.
- Behovet for å være attraktive for arbeidsinnvandring
Reinfeldt peker på at flere byer i Europa vil stoppe den økende arbeidsinnvandringen. Han mener imidlertid at arbeidsinnvandringen må tilpasses og utnyttes, slik at det blir en fordel for landet.
- Det faktum at man står åpen for andre land, betyr også at man står åpen for andre kulturer og religioner, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.