Natt til torsdag stengte den nigerianske militsgruppen som kaller seg «Niger Delta Avengers» ned nok et oljeanlegg.
Flere internasjonale medier, deriblant The Guardian, melder torsdag at et oljeproduksjonsanlegg tilhørende det internasjonale oljeselskapet Chevron er sabotert og tatt ut av drift.
Anlegget ligger i den oljerike Niger Delta-regionen i sørlige Nigeria, og den nye militsgruppen har tatt på seg ansvaret.
Gruppen hevder selv å kjempe for miljøet og lokalbefolkningen i regionen, og ønsker at området blir et selvstendig land.
Chevron, et av verdens største oljeselskaper, bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at «alle aktiviteter i Chevron er stoppet».
Stupende oljeproduksjon
Oljeproduksjonen i Nigeria har stupt siden gruppen begynte å sabotere oljeanlegg i landet. Landet produserer nå 1,4 millioner fat per dag - det laveste på flere tiår.
Det verserer likevel mistanker om at den reelle produksjonen er enda lavere.
Ifølge råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop kan oljeproduksjonen være så lavt nede som 1,1 millioner fat etter de stadige angrepene.
«Fra den høyeste kommando i Niger Delta Avengers gratulerer vi alle Avengers' angrepsgrupper for å klare å stenge ned 50 prosent av råoljeproduksjon uten å ta et eneste liv fra uskyldige eller militæret», heter det i en uttalelse om angrepene på en nettside som skal tilhøre gruppen.
Også The Guardian viser til denne nettsiden.
I innlegget på nettsiden, fra 12. mai i år, advarte gruppen Chevron om et nært forestående angrep.
Like etter angrepet la gruppen ut en melding på mikrobloggtjenesten Twitter der de tok på seg ansvaret for angrepet.
Mest dramatisk
Schieldrop mener gruppen må tas på alvor:
- Politisk og sosial uro i Nigeria vil vedvare. Denne gruppen truer med å fortsette angrepene på landets oljeproduksjon, og har holdt det de har lovet før, sier han til DN.
Analysesjefen mener produksjonsfallet i Nigeria er den «helt klart mest dramatiske» grunnen til at oljeprisen klatret over 50 dollar fatet til årets høyeste nivå tidlig torsdag morgen.
Krig mot terrorister
Den nigerianske regjeringen har allerede trappet opp kampen mot terrorgruppen Boko Haram. Kampen mot terrorgruppen Boko Haram er både dyr og vanskelig, og gruppen styrer i dag et område på størrelse med Belgia i nord-østlige Nigeria.
Gruppen har sverget troskap til terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), og har ifølge Nigerias visepresident kostet landet ni milliarder dollar siden 2011. Gruppen skal ha drept 20.000 mennesker og sendt flere hundre tusen på flukt de siste syv årene.
Landet sliter allerede med store økonomiske utfordringer knyttet til oljeprisfallet siden 2014. Nigerias president, Muhammadu Buhari, har snart sittet et år ved makten, og har har lovet å slå ned på korrupsjon og reformere økonomien. Men det blir stadig vanskeligere når den fallende oljeproduksjonen i landet rammer en allerede hardt prøvet økonomi.
Les mer om det her: Korrupsjonsskandaler, forsvunne oljemilliarder og Panama-avsløringer rammer Afrikas største økonomi
Oppdatering: I en tidligere versjon av denne saken var det brukt et bilde for å illustrere militsgruppen Niger Delta Avengers. Flere internasjonale medier har brukt idet samme bildet i sin omtale av gruppen, men bildet viste seg å i stedet være av en annen opprørsgruppe i regionen.
Les også på DN.no:
Asia i dag: Alibaba under etterforskning
Usikker på om det er lov å gjøre feil (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.