Den nye spillsensasjonen Pokémon Go (se faktaboks) har på kort tid blitt et av verdens mest populære mobilspill.
Aksjene i det japanske spillselskapet Nintendo, som står bak merkevaren og har vært med på å utvikle spillet, har doblet seg etter lansering.
På tross av dette, er selskapet 60 prosent mindre verdt enn toppnivået i 2007.
Himmel eller helvete
Nintendo-aksjen nådde toppen på over 70.000 japanske yen i november 2007. Aksjen ble onsdag handlet oppunder 30.000 japanske yen per aksje.
I 2004 slapp selskapet etter flere tøffe år og sitt første underskudd på 100 år sin nye storsatsing: den håndholdte spillkonsollen Nintendo DS.
- Hvis Nintendo DS er vellykket vil vi vokse til himmelen, men om den feiler synker vi til helvete, sa den nå avdøde Nintendo-sjefen Hiroshi Yamauchi om satsingen under en spillkonferanse det året.
Opp 600 prosent
I 2004 kostet én Nintendo-aksje mellom oppunder 12.000 yen.
Nintendo DS-konsollen var en suksess for selskapet, som til sammen har solgt over 150 millioner slike konsoller i ulike versjoner. Spill som hundesimulatorselskapet Nintendogs og plattformspillet Super Mario bidro til konsollens popularitet.
Mens stadig nye versjoner av DS-konsollet ble rullet ut, lanserte Nintendo den nyskapende TV-konsollen Nintendo Wii. Konsollen, som tok i bruk en bevegelsessensor i spillopplevelsen, var en suksess verden over. Selskapet har solgt over 100 slike konsoller i ulike versjoner frem til i dag.
De to konsollene bidro til å sende Nintendo-aksjen opp over 600 prosent frem til 2007.
Den globale finanskrisen slo inn i 2007 og 2008, og sammen med aksjer og børser over hele verden stupte Nintendo-aksjen.
I senere tid har mobilspill i stadig større grad tatt konsollenes markedsandeler i det globale spillmarkedet, et område Nintendo ikke har satset på før de siste par årene.
Teknisk trøbbel og aksjefall
I denne omgang er det altså Pokémon Go som sender Nintendo-aksjen opp.
Slik Dagens Næringsliv skriver onsdag, har monsterjakten verden over gitt monstergevinst på Oljefondets Nintendo-aksjer.
Pokémon Go er så populært at serverne spillerne logger seg på for å få tilgang til spillet tidligere har krasjet.
En lekkasje som tydet på at den amerikanske hurtigmatkjeden McDonalds sponser spillet i Japan, førte at Nintendo utsatte lanseringen i landet i frykt for at serverne nok en gang skulle overbelastes, melder blant andre Marketwatch.
Fanskaren i Japan regnes som en av de mest dedikerte i verden.
Lekkasjen og den påfølgende utsettelsen førte til at Nintendo-aksjen falt med 12 prosent onsdag. Aksjekursen til McDonalds' japanske holdingselskap økte på sin side med over ti prosent etter lekkasjen.
Den norske internettmegleren Nordnet opplyser til DN at på tross av at selskapet ikke tilbyr handel i Nintendo-aksjen, har selskapet mottatt «mange henvendelser» både fra nye og eksisterende kunder som ønsker å investere i det japanske spillselskapet.
Les mer:
- Pokemon-boost for Nintendo: Milliardgevinst på Oljefondet (DN+)
- Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen Jaktet på pokémons blant fly - nå setter Kastrup foten ned
- Pokémon Go utnyttes av hackere (DN+)
- Fant opp monsterjakt allerede i 2009 (DN+)
- Ny pokémania for milliarder (DN+)
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Her går Norges flinkeste studenter
USA-valget: Marsjerer med automatrifle på åpen gate
Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen (DN+)
Aker-eier Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig tar utbytte på 480 millioner kroner og har tatt ut 3,4 milliarder kroner fra familieformuen på åtte år: Utbyttefest for 3,4 milliarder (DN+)
Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.