Familien spurte: - Når skal du begynne å tjene penger?
Det ble noen år uten inntekt for Anne-Lise Rabben, da hun forlot en trygg ingeniørjobb og satset på egen idé. Mange ingeniører tør ikke å gjøre det samme.
En fersk undersøkelse fra ingeniørforeningen Nito viser at 14 prosent av ingeniørene mener de har en idé som kan lede til et nytt foretak. Men mange faktorer gjør det vanskelig å satse: blant annet mangel på finansiering og kunnskap, liten risikovilje og egen livssituasjon.
Støtte fra familien
- Det hadde vært umulig uten støtte fra familien, sier Rabben.
Med ektemannen i ryggen grunnla hun Haptiles, et selskap som produserer og monterer innendørs veifinningssystemer for synshemmede.
Rabben var heldig. Hun landet et pilotprosjekt på et nytt hotell midt i Oslo, som førte til økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Dette var avgjørende faktorer for Rabben, som ikke kunne ta ut lønn, og heller ikke mottok dagpenger.
Les også: Disse får gründerpengene fra Innovasjon Norge
Krevende tid
Siden opprettelsen av selskapet i 2013, har det vært en krevende tid for gründeren. Hun har selv designet, produsert og solgt systemet, som skal hjelpe svaksynte med å finne frem på hoteller, skoler og sentre. Veien har vært humpete.
- Det er lett å bli lurt når man opererer i nytt farvann. Derfor måtte jeg finne gode måter å sikre ideen på.
Salgsbiten har heller ikke vært lett:
- De færreste som skal kommersialisere en idé, ser på seg selv som gode selgere. Men salg er enklere når du skal selge et godt produkt, som du har tro på.
Les også: – Jeg visste at det kom til å være vanskelig
Nå vil Rabben ansette første medarbeider, og ser på mulighetene for eksport.
- Ny dagpengeordning kan motivere
Nito-presidenten Trond Markussen tror unge er innovasjonsvillige, men at veteranene vegrer seg for å ta risiko.
- Uforutsigbarhet, finansieringsproblemer og mangel på kunnskap hindrer folk i å ta steget ut i entreprenørskap, sier Markussen.
Han håper at endringene i dagpengeordningen motiverer flere til å starte for seg selv. Nå kan man benytte seg av dagpenger fra Nav i en oppstart- og utviklingsfase i inntil ni måneder.
- Du trenger ikke lenger å bruke tid på å være arbeidssøker. Nå kan du umiddelbart starte en virksomhet, som muligvis kan skape sårt tiltrengte arbeidsplasser, sier Markussen, som selv har egen bedrift.
- Jeg ble positivt overraska over hvor lett tilgjengelig kunnskapen var – gjennom gratiskurs som kommunen tilbyr. Nettverksbygging og salg var tøffere.
Følg markedet på DN Investor
Les også på DN.no:
Strateg: Dette skjer med kronen ved brexit
Asia i dag: Investeringsbehov på 400.000 mrd.
Unge sloss om butikkjobbene: 65.352 søkere til 1347 jobber (DN+)
Hotellmillionær Bill Wolsey (64) i Belfast frykter en brexit: – En brexit er fullstendig galskap (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.