Fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl har i en årrekke kritisert Nobelkomiteen for dens pristildelinger i såvel debattinnlegg som bøker.
I april gikk han et steg videre, og anmeldte komiteen til Økokrim. Han mener Alfred Nobels testament sier fredsprisen skal deles ut for nedrustningsarbeid. Derfor er Nobelkomiteens «utvidede» tolkning av hva og hvem som bidrar til fred i strid med testamentets ønsker og mål. Da er også de fleste pristildelinger siden 1945 ulovlige og straffbare etter bestemmelsene om hvordan stiftelser og legater skal håndteres, hevder han.
– Saken reiser også store prinsipielle spørsmål ved om våre politikere skal være hevet over loven, altså om integriteten i vår rettshåndhevelse og likhet for loven. Hadde styrer i vanlige legater opptrådt så lemfeldig og lettsindig, ville det vært snakk om fengselsstraffer, sier Heffermehl.
I den fem sider lange anmeldelsen gis det uttrykk for at Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, og den mangeårige sekretæren Geir Lundestad er «personer med særlig ansvar» for det Heffermehl mener er lovbrudd.
Han viser også til at han i seks år forgjeves har forsøkt å få en redelig debatt med Nobelkomiteen og med norsk og svensk stiftelsestilsyn om saken. Derfor regnet han politianmeldelsen som et nødvendig skritt nå. Et hovedsyn hos Heffermehl er at Nobel opprettet «priset för fredsförfäktare» for å gi økonomisk støtte til arbeidet for å få avskaffet militærvesenet i alle land – og dermed erstatte makt med rett i internasjonal politikk. «Med årene har Nobelkomiteen glemt testamentet og prisen er stadig hyppigere blitt delt ut til personer og organisasjoner som åpenbart ikke er tilgodesett i Nobels testament. Dette er ulovlig og straffbart», skriver han.
Støtter anmeldelse
Jusprofessor Ståle Eskeland, professorene Nils Christie og Thomas Hylland Eriksen, tidligere stortingsrepresentant Gunnar Garbo og et dusin norske og svenske fredsaktivister er i anmeldelsen oppgitt som personer som støtter den.
– Det er riktig at jeg støtter anmeldelsen, bekrefter Ståle Eskeland, og gir denne begrunnelsen:
– En god del av prisvinnerne de senere årene er ikke «fredsförfäktare» slik Nobel uttrykte det. De holder på med helt andre ting – som menneskerettigheter og skogplanting. Ta for eksempel president Obama – er han fredsforkjemper i betydningen at han går inn for nedrustning? Nobelkomiteens tolkning av testamentet er ikke bare for vid, den er feilaktig. Hvis tolkningen er feil, er også prisutdelingen feil, sier Eskeland.
Han mener fredspristildelingen til EU også er feil, tross argumentet om at det ikke har vært krig i Europa siden opprettelsen av EU.
DN oppnådde ikke kontakt med Christie, Hylland Eriksen og Garbo.
Ikke Økokrim
Økokrim har nettopp besluttet at Heffermehls anmeldelse ikke skal etterforskes der.
– Begrunnelsen er vår påtaleinstruks, som sier Økokrim skal etterforske saker om økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet av alvorlig og prinsipiell art, sier assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred.
Rir igjen
Ifølge Skjelbred avgjør Økokrim med dette ikke om påtalemyndigheten mener det foreligger lovbrudd, men henviser en slik vurderingen til ordinær politimyndighet eller stiftelsestilsynet.
– Vi er innstilt på å gå videre. Såvidt jeg vet kan også Riksadvokaten overprøve Økokrims avgjørelse, sier Fredrik Heffermehl.
Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad tar anmeldelsen med fatning.
– Vi er vel kjent med både Heffermehls mangeårige kritikk og med anmeldelsen. Han har appellert til alle han kan appellere til, men med liten suksess. Nå rir han igjen. Vi har ikke dårlig samvittighet, sier Lundestad.
Han avviser at tolkninger og pristildelinger har vært i strid med Alfred Nobels vilje.
– Nobel nevner blant annet brorskap mellom nasjonene og fredskonferanser som mål. Det er færre av gamle dagers fredskonferanser. Men hvis ikke store internasjonale miljøkonferanser med formål å hindre global oppvarming og klodens undergang er både fred og brorskap, så vet ikke jeg. Det er en annen tid enn i 1901, sier Lundestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.