– Forslaget om ingen tidligere stats- og utenriksministere kan bli for firkantet. Det kan ekskludere folk som har nettopp den kompetansen vi er ute etter, sier historikeren til NTB.
Han legger til at forutsetningen må være at disse kandidatene har vært ute av toppolitikken en stund og har vist at de er i stand til å opptre uavhengig.
Njølstad overtok 1. januar som sekretær i Nobelkomiteen og direktør ved Nobelinstituttet etter Geir Lundestad på et tidspunkt hvor diskusjonen om komiteens sammensetning går høyt.
Ikke utlendinger
Lundestad kom med følgende kraftsalve i desember: For å sikre komiteens uavhengighet bør ikke tidligere stats- og utenriksministere sitte i den. De som velges inn, bør dessuten ha solide engelskkunnskaper.
– Engelsken vil i fremtiden ikke utgjøre noe problem. Dagens unge har engelsk som sitt annet morsmål, sier Njølstad.
Sentrale politikere har dessuten tatt til orde for å åpne for utlendinger i komiteen. Njølstad er lunken også til dette forslaget.
– Det er lite å vinne og mye å risikere ved å ha utlendinger i komiteen, ikke minst av praktiske hensyn og av hensyn til hemmelighold, sier han.
Historikeren viser til at komiteen kan innhente spesialkompetanse fra alle verdenshjørner ved behov.
– Helt uavhengig
Instituttdirektøren er opptatt av å understreke at Nobelkomiteen er og forblir uavhengig.
– Men ingen kan beskylde den komiteen som Jagland har ledet, for ikke å vise uavhengighet, sier Njølstad, og utdyper:
– Det viktigste er til sjuende og sist at komiteens beslutninger fremstår som helt klart uavhengige. At det ikke er noe ved valgene av prisvinnere som tilsier at dette er gjort i forståelse med norske myndigheter eller for å fremme norske, nasjonale interesser. En kikk på det siste tiårets tildelinger vil gjøre det åpenbart for de fleste som vil se, at det ikke er noen kobling her.
– Likevel er det noen lands regjeringer som tydeligvis ikke vil eller greier å akseptere det. Derfor bør vi nok ha en løpende debatt om det er grep som kan gjøres for å tydeliggjøre dette enda mer, sier han.
Helhet og bredde
Stortinget må tenke på helhet, bredde og mangfold når de rekrutterer til komiteen, som ikke bare bør bestå av eksperter på internasjonal politikk, mener Njølstad.
– Du trenger ikke være professor i statsvitenskap eller historie for å forstå betydningen av arbeidet og innsatsen til fjorårets prisvinnere Malala og Satyarthi. Her dreier det seg like mye om verdier og moralsk kompetanse og innsikt i betydningen av utdannelse, sier Njølstad.
Nobelkomiteen har sitt første møte og skal konstituere seg 3. mars. Tre av de fem plassene i komiteen er på valg. Det er Stortinget som rekrutterer til komiteen, som oftest tidligere politikere. Det har mange kritikere for lengst fått med seg.
– Det er bare å konstatere at mange finner dette problematisk, sier Njølstad, som for sin egen del ikke tror tidligere politikere har større problemer enn andre med å opptre uavhengig.
– Men vi skal ikke gjøre det lettere for dem som ikke har vilje til å akseptere dette, ved å velge en komité som bare består av tidligere politikere. Slik sett vil en litt bredere sammensetning være gunstig. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.