Flere kritiske og alvorlige feil i det nye nødnettet blir ikke rettet, ifølge Riksrevisjonen. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener konklusjonene er dårlig underbygd.
Stort press
Riksrevisjonen mener feilretting blir nedprioritert fordi presset er stort for å holde utbyggingsplanen. Nødnettet skal være på plass innen utgangen av 2015.
– En konsekvens er at helsetjenesten benytter mobiltelefoner til formidling av sensitive helseopplysninger i områder der nødnettet er satt i drift, skriver Riksrevisjonen i sin årsrapport.
Dårlig lyd, spesielt i en-til-en-samtaler, og manglende dekning er blant problemene, heter det.
Ministeren uenig
Justisminister Anders Anundsen mener det ikke er riktig å kalle feilene kritiske og alvorlige, slik Riksrevisjonen gjør.
– Jeg stiller spørsmål ved Riksrevisjonens konklusjoner når trafikkdata, brukerundersøkelser og annet objektivt kildemateriale gir et annet bilde, skriver han i sitt svar i rapporten.
Ifølge riksrevisor Per-Kristian Foss fungerer nødnettet dårligere for helsevesenet enn for nødetatene som er underlag Anundsens departement.
– Justis- og beredskapsdepartementet er fornøyd med at nødnettet fungerer brukbart for politisektoren. Det skjønner jeg. Men det bør jo også fungere for helsesektoren, sier Foss til NTB.
At ambulansepersonell i stedet bruker vanlige mobiltelefoner, fører til problemer i områder med dårlig mobildekning, påpeker Foss.
Ulike behov
Det er Anundsens departement som har overordnet ansvar for å få på plass nødnettet, samt å sørge for at det innføres i politiet og brannvesenet. Helsedepartementet har ansvar for at nødnettet blir innført i helsesektoren.
Ekspedisjonssjef Jens Gunvaldsen i Riksrevisjonen opplyser at den sterkeste kritikken retter seg mot Helsedepartementets oppfølging av eget ansvar.
– Det viser seg at helsesektoren har behov som er litt annerledes enn de andre nødetatene, sa han da Riksrevisjonen la fram sin årsrapport torsdag.
Mens politi- og brannvesen i større grad bruker gruppesamtaler, benytter helsepersonell oftere en-til-en-kommunikasjon, for eksempel når ambulansepersonell skal kontakte akuttmottak eller lege.
Datatrafikk
Riksrevisjonen kritiserer også at Helsedepartementet ikke har sett på muligheten til å bruke det nye nødnettet til å overføre data, og i stedet satser på å bruke kommersielle nettjenester. Det vil fungere dårlig ved store ulykker eller hendelser hvor nettet ofte blir overbelastet.
Helseminister Bent Høie skriver i sitt svarbrev at departementet vil ha bedre grunnlag for å vurdere mulighetene til å bruke nødnettet til dataoverføring når man har mer erfaring med nettet.
Han hevder for øvrig at hans departement har god nok dialog med Justisdepartementet om nødnettet. Riksrevisjonen mener departementet ikke har dokumentert kommunikasjonen. (©NTB)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.