Gunstige valutakurser, svært gode rentebetingelser, ingen boplikt og veldig bra veiforbindelser fra Oslo ned til Gøteborg gjør at mange nordmenn flykter over grensen når hyttedrømmen skal realiseres.

Finanskrisen til tross, nordmenn kjøper hytter langs svenskekysten som aldri før.

- Markedet er kjempebra om dagen! Vi har nesten doblet salget i forhold til samme periode ifjor, og nordmenn er den absolutt største kundegruppen. Hele 90 prosent av hyttesalget vårt i Tanum og Strømstad kommune i år har vært til nordmenn, forteller Leif Fourong, eiendomsmegler i Svensk Fastighetsförmedling, til D2.no.

 
Ifølge Fourong holder det svenske markedet for fritidsbolig seg stabilt. Han merker ingen tegn til prisnedgang etter høstens krise. Alle salgene fra uke åtte i år og frem til for to uker siden har gått til nordmenn, og Fourong "skylder på" den svake svenske kronen.

- Jeg solgte nettopp en hytte som lå ute på en øy for fem millioner svenske kroner til et norsk par. De endte opp med å betale litt under fire millioner norske kroner, så det er klart det er mye penger å spare på den gunstige kursen, sier Fourong.

 
Billig å leve
Eiendomsmeglerkjeden Fastighetsbyrån melder også om gode tider. De selger 85 prosent av hyttene i Strømstad kommune til nordmenn, og halvparten av hyttene i nabokystkommunen Tanum.

- Som vanlig er pågangen veldig bra, vi selger unna det vi har inne. Det er veldig gode priser på svenske hytter for nordmenn, man får mye mer for pengene. I tillegg merker vi jo at renten har gått ned, nå er den rekordlav på under to prosent. Mange nordmenn pendler ned hit til hytta i helgene, og får da også fordelen av å kunne handle med seg billig mat og polvarer hjem, forteller Jacobsson.

Ifølge Fourong selger prissjiktet mellom tre og seks millioner svenske kroner svært godt til nordmenn.

- For 2-3 millioner får du en fritidsbolig med bra beliggenhet langs kysten, gjerne med havutsikt. Vil du ha strandlinje, må du opp mot 5 millioner, forteller Fourong.

- Alle vil ha samme typer hytter og hus: Med båtplass og utsikt over sjøen, bemerker Jacobsson.

 
Beliggenhet er alt
Men, prisene er stabile.

- I denne regionen mot Norge har prisene holdt seg ganske uforandrede, forteller Fourong.

Det er én ting som gjelder mener han:

- Beliggenhet, beliggenhet, beliggenehet. Men man kan gjøre et kupp dersom man er villig til å bytte ut saltvann med ferskvann og kjøpe seg hytte ved en innsjø, sier Fourong.

Jacobsson er enig, og understreker at de ikke har boplikt i Sverige:

- Det går et stort prisskille på ferskvann og saltvann. Kjøper du ved en innsjø, kan du få svært gode fritidsboliger til under millionen. Vi har i tillegg endel mindre gårder til salgs, der interessen fra nordmenn har vært økende, forteller Jacobsson.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.