Mannen som omkom i den første dødsulykken på seks år i den norske petroleumsvirksomheten, var ansatt i Aker Solutions og bosatt i Oslo.

– Den omkomne jobbet ved subsea-avdelingen på Ågotnes, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions til Bergens Tidende torsdag.

Det var 106 personer om bord på riggen COSL Innovator, som driftes av selskapet COSL, da ulykken skjedde i kraftig uvær sent onsdag ettermiddag. 44 personer ble brakt til land i helikopter, mens 59 offshorearbeidere ble igjen på riggen mens den torsdag seilte mot land i Hordaland. To personer ble skadd.

Sjømannsprester

Riggen var som følge av det dårlige været allerede tatt av brønnen da den store bølgen traff boligkvarteret.

– Riggen ankom Fedje i tolvtiden. Der tok den om bord en los, og riggen er nå på vei innaskjærs sørover. Den er ventet å ankomme Ågotnes i kveld, sier leder Jørgen Arnesen i COSL Norge til NTB torsdag ettermiddag.

Selskapet har mobilisert sjømannsprester som kan bistå mannskapet ved behov og sender et eget team samt nødvendig hjelp til verftet på Sotra, tilføyer Arnesen. Innseilingen til Fedje gikk ifølge ham problemfritt.

To skadde

De to som ble skadd, ble brakt i helikopter til sykehus i henholdsvis Bergen og Florø. Den ene av dem, en 36 år gammel mann, fikk lettere skader i det som Haukeland sykehus betegner som en fallulykke.

Petroleumstilsynet (Ptil) gransker hendelsen, som er den første dødsulykken i petroleumsvirksomheten siden 2006.

– Målet med granskingen er blant annet å kartlegge hendelsesforløpet, vurdere faktiske og potensielle konsekvenser og å identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker, opplyser Ptil i en pressemelding.

Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer.

Dramatisk

Statoil bisto i evakueringsarbeidet. Statoil opprettet et mottakssenter for ansatte og berørte på et hotell ved Flesland, hvor de fikk tilbud om krisehjelp.

– Flere valgte å overnatte, og gjennom torsdagen har det vært oppfølging av dem som valgte å bli der. Senteret avvikles nå da de siste av de evakuerte har valgt å reise hjem, opplyser pressekontakt Morten Eek i Statoil til NTB torsdag ettermiddag.

Det var vind i orkan styrke og opptil 15 meter høye bølger på Troll-feltet da ulykken skjedde. Redningshelikoptrene kunne derfor ikke lande på riggen, men ble løftet opp med vinsj én etter én, før de ble fløyet til Bergen i helikoptre.

– De evakuerte skildrer en dramatisk og svært alvorlig hendelse. Dette er en utrolig trist dag for oss, sier informasjonssjef Gisle Ledel Johannessen i Statoil til NRK.

Riggen, en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina, har drevet brønnboring på oppdrag fra Statoil siden 2012.

Les også:

Full stans i Londons luksusmarked  

Derfor vil oljeprisen doble seg

Nå er ikke Universitetet i Oslo lenger landets største

Se også DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.