- Dette er et nordisk fenomen, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene til DN.no.
Med rekordlave renter både i Norge, eurosonen og USA, leter investorene etter muligheter for skikkelig god avkastning på pengene sine. Stedet de har funnet, er obligasjonsmarkedet. Innenfor norske obligasjonslån med høy rente, også kalt high-yield, er det sjeldent stor aktivitet om dagen, bekrefter Torgersen.
Hittil i år har det vært utstedt nye obligasjonslån i dette markedet for 30 milliarder kroner. I alt er hele det norske obligasjonsmarkedet på 1.700 milliarder kroner, mens høyrentemarkedet er på 120 milliarder. Avkastningen på obligasjoner i høyrentemarkedet ligger typisk mellom fem og ti prosent.
- Norsk næringsliv er svært kapitalintensiv. Det er mye olje, offshore og shipping, der trenger man mye penger. Da har high yield-markedet vokst frem som en alternativ finansieringskilde for mange, sier Torgersen.
Fra stengt til vidåpent
Det norske high yield-markedet har lang historikk, og er faktisk ett av de mest velutviklede high yield-markedene i verden. Det er spesielt innen olje, offshore og shipping at det norske markedet er stort selv i internasjonal sammenheng.
Han peker på at markedet har vært veldig mye av og på, med lange perioder der det ikke skjer noen ting.
- Markedet var bortimot stengt ifjor høst, og så har vi en periode nå der det har blitt hentet 30 milliarder bare siden nyttår. Det har vært en emisjonsbølge, og vi forventer at det bare skal fortsette fremover. Det blir en hektisk høst, slår Torgersen fast.
Litt slitne
En annen grunn til at obgliasjonsmarkedet blir stadig mer populært, er at aksjeinvestorer har blitt lei av de massive børssvingningene.
- Mange er nok litt slitne av svingningene i aksjemarkedet. Da er er 5-10 prosent i avkastning et godt alternativ, med betydelig lavere risiko enn i aksjemarkedet men selvfølgelig med høyere risiko enn bankinnskudd, sier han.
Som privatinvestor har det vært vanskelig å ta del i dette markedet, men det er nå i ferd med å endre seg. Det finnes nå flere som har rene høyrentefond, og Pareto Forvaltning har drevet med dette lengst. Holbergfondene har en forventet avkastning på sitt høyrentefond på seks prosent.
- Dette er et marked som er gjort litt mer tilgjengelig gjennom fondsprodukter. Det popper opp alternativer for investorer som gjør at de kan ta del i avkastningen dette markedet tilbyr, sier han.
Sverige våkner
Også svenskene begynner nå å for alvor å få øynene opp for dette markedet, og avkastningsmuligehetene det gir:
- Det er i ferd med å vokse frem et ganske stort marked i Sverige også. Man ser veldig til Norge, og modellen vi har brukt i her, sier Torgersen.
Les også: Norge er i verdens mest eksklusive klubb
Nordea mer sulten på selskapsgjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.