Nordmenn kan ta helg vel vitende om at norsk kredittverdighet står fjellstøtt.
Stabile utsikter, strenge retningslinjer og robust balanse. Det er dommen Norge får av Moody's i kredittvurderingsbyråets siste analyse av norsk økonomi
Moody's gjentar toppratingen AAA.
«Gitt de stabile utsiktene forventer vi ikke at ratingen vil presses ned. Vi forventer et godt styresett av landets ressurser og at regjeringen vil fortsette å øke sin finansformue», heter det. Finansformuen til den norske staten er i hovedsak plassert i Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet. Fredag ettermiddag er fondets markedsverdi på 5072 milliarder kroner.
LES OGSÅ: Stoltenberg: - Norge er godt rustet
Moody's fremhever også at fondets formue beskyttes av handlingsregelen.
Best i verden
At Norge får klapp på skulderen av ratingbyrå, er ingen overraskelse. Norge har lenge vært medlem i den eksklusive klubben over verdens tryggeste økonomier. Bortsett fra Norge er det 13 andre land som for øyeblikket har AAA-rating av Moody's, blant annet våre naboer Danmark og Sverige.
Ifølge beregninger CMA Datavision har gjort ut fra prisen på forsikring mot mislighold av statsgjeld er det en sannsynlighet på 1,39 prosent for at Norge misligholder statsgjelden i løpet av de neste fem årene. Det er minst i verden.
For Sverige er sannsynligheten 1,56 prosent, mens Argentina, som regnes som verdens mest utrygge betaler, har en beregnet sannsynlighet for mislighold på 78,84 prosent.
LES OGSÅ: Norge beholder toppratingen
Risikable husholdninger
Husholdninger med høy gjeld og et innelandsk banksystem avhengig av markedsfinansiering, er de største risikofaktorene for norsk økonomi, mener Moody's.
Dette gjør imidlertid ikke at kredittvurderingsbyrået mister nattesøvnen på nordmenns vegne:
Som følge av en sterk sparekultur rundt om i de norske hjem, er nordmenn godt skodd til å betjene gjeld, mener byrået. Risikoen i banksektoren er dempet fordi den utgjør en liten del av Norges bnp.
Moody's anslår en samlet bnp-vekst på 2,5 prosent i Norge i år.
Det trekker frem oppgang i norsk eksport, skattelette og investeringer i oljesektoren og infrastrukturen.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.