Utenriksminister Børge Brende (H) ga fredag sitt endelige svar til Tibets åndelige leder.
– Regjeringen har besluttet at ingen representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama når han er på besøk i Norge, sier Brende på telefon til NTB fra Washington.
Brendes hovedbegrunnelse er fortsatt den «ekstraordinære situasjonen», med ingen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina siden aktivisten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.
Svarbrevet
– Dette viser at menneskerettigheter ikke teller så mye som de sier, mener styreleder Tsomo Svenningsen i Den norske Tibetkomité.
Det var komiteen som inviterte Brende og statsminister Erna Solberg (H) til å møte Dalai Lama når han gjester Norge 7. og 8. mai i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris.
Fredag kom svaret, ført i pennen av Brende, der den fire år lange isfronten gis som begrunnelse for at det «ikke vil være riktig» for regjeringen å møte den åndelige lederen.
Refser dialogargument
Brende argumenterer for at ikke-dialogen med Kina svekker Norges mulighet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål direkte med Beijing. Det argumentet kjøper ikke Svenningsen.
– Dette handler bare om penger og innpass i det kinesiske markedet. Norge har lagt seg helt flat, og det sender et signal til verden om at Kina kan bølle med små land gjennom trusler, sier Svenningsen til NTB.
– Norge vil bli fordømt
Lederen for Hongkongs tredje største parti, Emily Lau, er heller ikke med på at Norge får mer innflytelse på Kina ved å bøye seg.
– Norges evne til å påvirke er ikke avhengig av normale forbindelser eller ikke. Folkerepublikken Kina er meget pragmatisk. Hvis Kina trenger Norge, vil landet snakke med dere, sier Lau.
– Hvis Norge holder fast ved sine prinsipper, vil Norge sette seg i respekt i Beijing og i verden. På den måten vil Norge være bedre plassert for å ha innflytelse i Beijing, understreker hun.
Lau, som kjemper for demokrati i Hongkong og Kina, tror Norges beslutning vil bli fordømt av menneskerettighetsforsvarere over hele verden, inkludert dem som kjemper for å holde hodet over vann under kinesisk styre
Gjensidig respekt
Også den innflytelsesrike, kinesisk-amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights in China (HRIC) reagerer sterkt på at norske myndigheter avviser å møte tibetanernes åndelige leder i eksil.
– «Normale» forbindelser, eller enhver forbindelse, må bygge på gjensidig respekt. Norges mulighet til innflytelse på Kina kan ikke være basert på frykt. Utgangspunktet må være at menneskerettigheter ligger til grunn, sier HRICs leder, Sharon Hom til NTB fra organisasjonens hovedkontor i New York.
«Feigt»
Dalai Lamas norgesbesøk ble kjent allerede før jul, og regjeringen har lenge vridd seg unna spørsmålet om hvorvidt han ville bli tatt inn i det offisielle Norges varme. I en meningsmåling fra InFact publisert i VG tidligere denne uken mente halvparten av de spurte at det ville være feigt av Solberg og Brende å ikke treffe Dalai Lama.
Kritikken haglet mot regjeringen fra flere hold, og da svaret om sider kom fredag, var dommen fra 43 prosent av de spurte at Solberg og Brende håndterte saken på en dårlig måte, ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet.
Les også:
- Må unngå ytterligere forverring
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.