EU-landene er i ferd med å bygge ut et felles europeisk energimarked, der energi skal kunne flyte fritt mellom landene.
- Det såkalte 2030-rammeverket for klima og energi kan få stor betydning for Norge og norsk energisektor og er et marked som Norge ønsker å bli en del av, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB.
Det budskapet vil EUs energikommissær Günther Oettinger få i klartekst når han fredag morgen møter Lien og europaminister Vidar Helgesen på Gardermoen.
– Det som er viktig, er at man ikke brulegger veien mot et slikt marked med handelshindringer. Vi opplever at det er i ferd med å skje nå, sier Lien.
Kraftreserver
Tyskland og Storbritannia satser nå stort på subsidiert sol- og vindkraft fra lokale produsenter.
Men når det er overskyet og vindstille, må kraften hentes andre steder fra. Tanken er at andre kraftprodusenter skal få godt betalt for å ha kraftreserver i bakhånd, som en slags beredskapskompensasjon.
Det er i dette kapasitetsmarkedet at Norge ønsker å spille en rolle.
– Vi kan jo i prinsippet skru av og på våre vannkraftverk når det trengs, sier Lien.
Men i Tyskland og Storbritannia handler debatten i stor grad om man skal subsidiere lokale kullkraftprodusenter i stedet. Det truer både norsk vannkraft og gass.
Kabel må lønne seg
Blant annet kan byggingen av en planlagt strømkabel mellom Norge og Tyskland til mellom 12 og 16 milliarder kroner stå i fare dersom det ikke blir tilstrekkelig forutsigbarhet i markedet.
– Byggingen av en sjøkabel må lønne seg, sier Lien.
Samtidig tror han at norsk gass vil bli stadig viktigere for Europa.
– Det er både fordi EUs egen gassproduksjon faller, og fordi det fortsatt er stor bruk av kull i Europa. Norsk gass blir viktig om europeerne skal holde sine klimamål og redusere CO2-utslippene og samtidig holde konkurransekraftige priser, sier Lien.
Dagens Næringsliv skriver torsdag at Statkraft har måttet stenge flere gasskraftverk i Tyskland på grunn av lave kullpriser.
Les også:
<b>Statoil-plattform kan bli vraket</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.