Norsk økonomi kommer til å klare seg bra sammenlignet med mange andre land, men vi må vente enda noen år før veksten for alvor tar av igjen, spår Statistisk sentralbyrå i oppdaterte prognoser.
«Meget svake vekstimpulser fra internasjonal økonomi motvirkes av økt vekst i innenlandsk etterspørsel. Vi venter at rentene vil falle litt framover, og at de ikke kommer til å øke før i 2013, og da meget beskjedent», skriver SSB i forbindelse med at årets sjette og siste utgave av prognoserapporten «Økonomiske analyser» ble lagt frem torsdag.
Til tross for økt usikkerhet rundt gjeldskrisen i eurosonen venter SSB at norsk økonomi vil holde seg omtrent på årets vekstbane i flere år fremover. Byrået spår at veksten i fastlands-Norge blir på 2,6 prosent i år og 2,5 og 2,7 prosent de to kommende årene. Så, i 2014 vil, veksten ta seg opp til 3,3 prosent, ifølge prognosene.
Norsk fastlandsøkonomi (vekst i prosent)
«Vi legger til grunn for våre prognoser at gjeldskrisen ikke får utvikle seg til en ny global finanskrise, men at konjunkturnedgangen i OECD-området likevel vil vare til inn i 2014», skriver SSB.
I forrige utgave av rapporten fra september i år trodde byrået at veksten i fastlandsøkonomien ville ta seg opp allerede neste år.
Krise ute
Men til tross for at veksten holder seg oppe, minner SSB om at krisen ute påvirker økonomien her hjemme.
«Den svake veksten internasjonalt har allerede rammet norsk økonomi. Prisene på en rekke av våre konjunkturfølsomme eksportvarer har falt i de siste kvartalene, mens oljeprisen har holdt seg oppe. Veksten i eksporten av tradisjonelle varer er for tiden nær null og kan falle ytterligere framover hvis ikke de negative tendensene i internasjonal økonomi blir dempet og avløst av økt tiltro til at myndighetene kan løse gjeldsproblemene», skriver SSB i rapporten.
STOR FARE
For andre land i OECD-området vil utviklingen imidlertid bli mye svakere, tror SSB. På pressekonferansen i forbindelse med fremleggelsen av rapporten torsdag understreker SSBs Andreas Benedictow poenget med et lysbilde der han har skrevet «STOR FARE» med blokkbokstaver.
- Vi ser for oss en lang periode med svak vekst i OECD-området. Om ikke en resesjon, så i alle fall en nedgangskonjunktur som vil vare hele vår prognoseperiode. Men selv dette forder en løsning i EU. Det er stor fare for at dette kan gå dårligere. Hva som kan skje er vanskelig å si - det er ukjent farvann. Men vi skal ikke lenger enn til 2008 for å se hva en kredittskvis kan føre til av nedgang, sier Benedictow.
Han minner om at ukens EU-toppmøte ikke nødvendigvis ender med en endelig løsning på den europeiske gjeldskrisen.
- Mye tyder på en midlertidig løsning igjen. Det har vært mange D-dager som har skuffet oss i høst...
Bruker mer oljepenger
Etterspørselen i innenlandsøkonomien vil likevel bidra til å holde veksten oppe i norsk økonomi de kommende årene. Byrået spår at etterspørselsveksten vil øke gjennom prognoserperioden. Dette skyldes blant annet økt konsum i husholdningene og etter hvert også sterkere stimulanser i form av mer ekspansiv finanspolitikk.
«En fortsatt høy oljepris vil bidra til en klar økning i pensjonsfondet. Med mindre internasjonal finansuro svekker fondets verdi betydelig, vil en finanspolitikk som følger handlingsregelens 4-prosentbane, gi svært ekspansive impulser i de påfølgende årene. En avveining mellom hensyn til blant annet konkurranseutsatt virksomhet, som ønsker lavt press i økonomien, og ønsker om økte velferdstjenester, bedret infrastruktur samt utfordringer fra eldrebølgen innebærer at vi tror at finanspolitikken blir mer ekspansiv i 2013 og 2014», skriver SSB.
Venter lavere rente
I tillegg tror SSB at Norges Bank vil holde renten på et svært lavt nivå i årene som kommer. På grunn av uroen i internasjonale finansmarkeder har pengemarkedsrenten steget langt mer enn det oppgangen i styringsrenten normalt skulle tilsi.
Mens styringsrenten i dag er på 2,25 prosent er pengemarkedsrenten på over tre prosent. Normalt er forskjellen langt mindre, på mellom 0,3 og 0,5 prosent.
Høyt påslag i pengemarkedet, lav inflasjon, lave renter ute og utsikter til beskjeden vekst i Norge gjør at SSB venter at Norges Bank setter ned renten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent allerede på rentemløtet i neste uke.
Styringsrenten vil bli liggende lavt helt frem til 2013. Da vil den gradvis bli satt opp slik at pengemarkedsrenten øker fra et nivå på 2,8 prosent i 2012 til rundt fire prosent i slutten av 2014. Byrået anslår at bankenes gjennomsnittlige utlånsrente dermed blir på 5,6 prosent i 2014.
Litt høyere arbeidsledighet
Byrået tror at arbeidsledigheten vil øke noe gjennom prognoseperioden. SSB venter at ledigheten øker fra et nivå på 3,3 prosent i år til 3,6 prosent neste år og stige ytterligere til 3,7 prosent i 2013 og 2014.
«Vi regner med at sysselsettingsveksten vil fortsette framover, men i en litt lavere hastighet. Arbeidsstyrken vil også øke, både som følge av at en større andel av befolkningen i ulike aldersgrupper ønsker å arbeide og fordi befolkningen øker. Vi regner med at dette vil resultere i at arbeidsledigheten øker litt i det kommende året og deretter holder seg nær uforandret ut beregningsperioden», skriver SSB.
Les også: Boligprisene skal fortsatt opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.