Det er konklusjonen i en ny rapport fra Rystad Energy, skriver Offshore.no .
- Vi mener at på grunn av en raskere gjennomføringstid og typen prosjekter som skal gjennomføres med en stor underskog av mindre prosjekter, vil man frem til 2014 ha svært høye investeringer i Norge, sier Erik Holm Reiso i Rystad Energy til DN Energi.
Selskapet har skrevet rapporten for Intsok-samarbeidet til den årlige Intsok-dagen som arrangeres i forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger.
Verdens største marked
Reiso understreker at investeringene er målt i den prisen oljeselskapene betaler eksternt, altså innkjøpsnivået, uavhengig om det skjer på driftsbudsjettet eller investeringsbudsjettet.
- I tillegg er det bare offshoreinvesteringer vi har regnet på. Det betyr at investeringer i landanlegg og petrokjemiske fabrikker for eksempel i Brasil, ikke er med, sier han.
I Norge regner Rystad Energy med at det skal brukes 118 milliarder dollar frem til 2014. Tilsvarende tall for Mexicogulfen, Brasil, britisk sokkel og Australia er henholdsvis 103, 92, 86 og 72 millioner dollar.
- Vi har verdens største plattformer, og disse lønner det seg å reparere og vedlikeholde. Dette arbeidet kombinert med prosjekter som Eldfisk 2, Ekofisk Sør, Bream, Jordbær, Draupne, Luva med flere sørger for store investeringer på norsk sokkel, sier Jarand Rystad til Offshore.no.
Brasil kommer
Mange hadde nok ventet at Brasil skulle toppe listen.
- Det er mye snakk om Brasil fordi det er viktig å være på plass der tidlig. Men det tar noen flere år før Brasil kommer opp i så store investeringer i ren oppstrøms offshorevirksomhet. Hvis man ser for tall for etter 2020 ser det annerledes ut, sier Reiso til DN Energi.
Rapporten tar for seg reelle prosjekter i de 15 viktigste markedene for norsk leverandørindustri i den kommende fireårsperioden. På lengre sikt oppfatter norsk leverandørindustri Brasil som det viktigste markedet å være i.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.