Aktiviteten i norsk økonomi tok seg markert opp i årets andre kvartal. Veksten i fastlands-bnp var på 0,5 prosent i kvartalet sammenlignet med foregående kvartal, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag.
Oppgangen var sterkere enn ventet. På forhånd var det ventet at fastlands-bnp ville øke med 0,3 prosent i kvartalet, ifølge estimater innhntet av Bloomberg News.
Veksten i fastlands-bnp i første kvartal ble dessuten revidert opp til en oppgang på 0,2 prosent, fra en opprinnelig oppgang på 0,1 prosent. Kvartalstallene for tredje og fjerde kvartal ifjor ble begge revidert opp med 0,1 prosentpoeng til henholdsvis 0,4 og 0,5 prosent.
Det samlede brutto nasjonalproduktet for Norge steg med 0,1 prosent i kvartalet. På forhånd var det ventet en oppgang på 0,2 prosent.
- Den innenlandske etterspørselen økte som følge av vekst i offentlig konsum og økte investeringer. Også eksporten av tradisjonelle varer økte etter to kvartaler med tilnærmet uendret vekst. Nedgang i husholdningskonsumet bidro imidlertid til å dempe oppgangen, skriver SSB i en melding torsdag.
Oppsving
Selv om Norge ble mindre rammet av den globale finanskrisen enn mange andre land, endte fjoråret med med nedgang i den samlede økonomiske aktiviteten for første gang på 20 år.
Etter tre kvartaler på rad med nedgang i aktiviteten, snudde norsk fastlandsøkonomi i andre kvartal 2009. Utover høsten var det antydninger til at veksten ville ta seg gradvis opp med en oppgang på 0,4 prosent i tredje kvartal og 0,5 prosent i fjerde kvartal. Årets første kvartal viste imidlertid en skuffende vekst på 0,2 prosent i fastlandsøkonomien.
Les også: - Vi trenger vekst, men ikke så sterk vekst
Oppgang i industrien
Bruttoproduktet i industrien vokste med 0,6 prosent fra første til andre kvartal. Kjemisk og mineralsk industri samt trelast og trevareindustri bidro mest til oppgangen, melder SSB.
- Tallene viser at bunnpunktet for industrien ble nådd i andre kvartal 2009. Den samlede industriproduksjonen var likevel bare svakt høyere i første halvår 2010 enn i andre halvår 2009, skriver byrået.
Aktiviteten i annen vareproduksjon falt i andrekvartal. Nedgangen skyldes først og fremst redusert produksjon av elektrisitet. Nedgangen i kraftforsyning bidro isolert sett til å trekke ned veksten i fastlands-bnp med 0,2 prosentpoeng. Bygge- og anleggsvirksomheten økte imidlertid klart og bidro til å dempe det samlede fallet i annen vareproduksjon.
Tjenesteproduksjonen vokste moderat i andre kvartal. Det var oppgang for næringer som forretningsmessig og finansiell tjenesteyting, mens lufttransport og varehandel var blant næringene som hadde en tilbakegang. Reduksjonen i lufttransport må sees i sammenheng med flyforbudet som fulgte i kjølvannet av vulkanutbruddet på Island i april, mener SSB.
Offentlig forvaltning vokste med 0,3 prosent i kvartalet, og bidro igjen positivt til bnp-veksten. Til tross for streik økte aktiviteten i kommunene med 0,4 prosent fra første til andre kvartal.
Fallende forbruk
Husholdningenes konsum falt med 0,6 prosent i kvartalet.
- Det meste av nedgangen kan føres tilbake til fall i varekonsumet. Nærmere halvparten av reduksjonen i varekonsumet skyldes lavere forbruk av elektrisitet, som igjen har sammenheng med et høyt forbruk i første kvartal på grunn av en kald vinter. Det var også en svak nedgang både i dagligvarekonsumet og konsumet av varige goder utenom biler, opplyser SSB.
Tjenestekonsumet vokste derimot svakt, mens husholdningenes konsum i utlandet gikk kraftig ned. Utenlandskonsumet alene trakk dermed konsumveksten ned med 0,3 prosentpoeng. Fallet i utenlandskonsumet kom etter en klar vekst i første kvartal og må ses i sammenheng med lavere reiseaktivitet i april som følge av askeskyen fra Island, mener SSB.
Økte investeringer
Foreløpige tall fra nasjonalregnskapet viser at det var vekst både i olje- og fastlandsinvesteringene i andre kvartal. Veksten på fastlandet kom først og fremst som en følge av økte investeringer i offentlig forvaltning, mens investeringene i industrien falt.
Fallet i boliginvesteringene, som startet alt i slutten av 2007, har bremset opp gjennom 2009 og begynnelsen av 2010. Fra første til andre kvartal 2010 økte investeringene i boliger med 0,1 prosent.
Til tross for investeringsoppgangen i kvartalet, var investeringene samlet for første halvår i år 5,6 prosent lavere enn investeringene i andre halvår i 2009. To tredjedeler av denne nedgangen kan forklares med nedgang i investeringene i offentlig forvaltning.
Les også: - Kan bli vanskelig å øke renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.