Norske konsumpriser steg med 0,4 prosent fra midten av mars til midten av april, viser tall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.
Dette tilsvarer en årsvekst i prisene på 2,0 prosent.
På forhånd var det ventet en månedsvekst på 0,4 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn. Årsveksten var ventet til 1,9 prosent.
Konsumprisindeksen viser prisutviklingen for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger.
Kultur og fritid
Utgifter knyttet til kultur og fritid var den største bidragsyteren til oppgangen, ifølge SSB. Prisene på pakketurer viste en sesongmessig prisoppgang på 7,3 prosent siden forrige måleperiode. Fra mars til april steg prisene på aviser, bøker og skrivemateriell 3,2 prosent.
Prisene på møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo steg 1,3 prosent fra mars til april. Det var særlig prisene på boligtekstiler som bidro til oppgangen, med en økning på 5,8 prosent i perioden. Matvarepriser steg med 0,6 prosent fra mars til april, mens prisene på drivstoff og smøremidler økte med 2,1 prosent.
Kjerneinflasjonen (KPIJAE) økte med 0,4 prosent fra midten av mars til midten av april. Dette tilsvarer en oppgang på 2,1 prosent på årsbasis.
Det var på forhånd ventet en månedsvekst og årsvekst på henholdsvis 0,5 prosent og 2,3 prosent, ifølge estimater TDN Finans hentet inn.
Kronen svekket seg noe etter publiseringen av tallene.
Økt avstand til Norges Bank
- Det var ganske tett på forventningene våre. Men i forhold til Norges Bank så øker avstanden til deres prognose. Forrige gang bommet de med en tidel og nå er det tre tideler svakere. Innenlandsk inflasjon har falt betydelig under det Norges Bank har ventet. En del av dette kan du forklare med flyprisene, men det har Norges Bank samtidig tatt høyde for, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
- Når du summerer opp dette så betyr det at det er et økende gap til det Norges Bank har sett for seg. Vi tror at det gapet klan bli enda større mot utgangen av året, enn det vi ser akkurat nå, legger han til.
I forrige uke besluttet Norges Bank å holde styringsrenten uendret. Flere økonomer mente sentralbanksjef Øystein Olsen var uklar i sin kommunikasjon om et eventuelt kutt ved neste rentemøte i juni. Les mer her: Kanskje de trakk lodd?
Tror på rentekutt i juni
Ifølge Gonsholt Hov styrker dagens inflasjonstall troen på et kutt i juni.
- Det er flere faktorer som tilsier at det rentekuttet bør komme i juni. Jeg vil understreke at det er større usikkerhet rundt det kuttet, i lys av rentemøtet forrige uke og hvordan Norges Bank har kommunisert renteutsiktene fremover. Men vi holder på prognosen om kutt i juni, vi er bare mer usikre enn det vi var før, sier han.
Også sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets mener inflasjonstallene støtter opp under et rentekutt i juni.
- Dette er andre måned på rad hvor kjerneinflasjonen har vært lavere enn Norges Banks estimat. Nå er dette avviklet på hele tre tideler, hvilket understøtter vårt syn om at Norges Bank kutter styringsrenten den 18. juni, skriver han i en oppdatering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.