De siste ukene har flere nøkkeltall og indikatorer vist at oljesmellen er i ferd med å slå bredt inn i norsk økonomi.

Tirsdag la Danske Bank Markets sammen med Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) frem den månedlige aktivitetsindeksen Norsk PMI. Den bekrefter at også næringer utenom tradisjonell oljeindustri nå rammes av nedturen

Selv om indeksen ikke skiller direkte på næringer, er det bare rundt 20 prosent av respondentbedriftene som oppgir at de er direkte oljerelaterte.

- Det som er nytt de siste månedene er at det er relativt svakt i eksportnæringene. I begynnelsen av året holdt indeksen seg bra oppe, selv om det var svakt i oljenæringene, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

Bildet endret seg utover våren og sommeren, ifølge sjeføkonomen.

Den globale industriaktiviteten falt i andre kvartal, som ifølge Jullum har gitt lavere eksportordre her hjemme. Kombinert med ytterligere forverring i oljerelatert industri har dette sendt PMI-indeksen ned til nivåer som vi ikke har sett siden finanskriseåret 2009.

- Vi ser helt klart en effekt av at vi er inne i den verste stormen i oljerelaterte næringer og effekten fra fallet i oljeinvesteringene, sier Jullum.

Tegn til bedring

Han mener imidlertid det er flere indikasjoner på på at vi snart vil legge det verste bak oss:

  • To tredjedeler av den varslede nedgangen i oljeinvesteringene er nå unnagjort
  • Enkeltmeldinger om at store verftskontrakter i forbindelse med utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup fører til økt ordreinngang for verftenes underleverandører

- Vi ser tentative tegn til at det begynner å stabilisere seg, sier sjeføkonomen.

Men Jullum er også klar på at det er en betydelig risiko for at nedturen kan forverres ytterligere, dersom oljeprisen biter seg fast på dagens nivåer på rundt 50 dollar fatet i lang tid fremover.

- Den virkelig store trusselen for norsk økonomi er at man får et etterspørselsfall i oljeprisen. Da får man dobbeleffekt av lavere oljeinvesteringer og samtidig lavere eksportvekst fordi det blir lavere global vekst, sier Jullum.

Kan få flere utsettelser

Han peker på at råvaremarkedene, inkludert olje, nå er preget av frykten for en kraftig oppbremsing i innenlandsk etterspørsel i Kina etter sommerens store børsfall.

- Nedsiderisikoen er knyttet til et etterspørselsdrevet fall i oljeprisen på grunn av et aktivitetsfall i Kina. Den risikoen har vært der hele tiden, men den er større nå.

- Blir oljeprisen liggende på dagens nivåer i tre til seks måneder til så får du en utsettelse på ett år i hele den banen vi har sett for oss for leverandørindustrien og for norsk økonomi, sier Jullum.

Selv heller Jullum mot at kinesisk økonomi går inn for en myk landing.

- Vi tror det blir lavere etterspørsel, men ikke noen katastrofe. Så vi tror at global vekst blir høyere, noe som støtter den norske eksportnæringen, sier Jullum.

Ny situasjon

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oljemarkedet nå er inne i en helt ny situasjon.

- Vi vet ikke hvor lav prisen må være for å få til tilstrekkelig reduksjon i tilbudet - og få tilstrekkelig høy etterspørselsvekst for å oppnå en ny balanse i markedet. Markedet vil være i et testemodus for å finne hva slags pris som skal til for å balansere etterspørsel og tilbud igjen, sier Kjus til DN tirsdag.

Også oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets trekker frem den kinesiske etterspørselsutviklingen som en av risikofaktorene for oljeprisen fremover. I forrige uke nedjusterte Nordea Markets oljeprisestimatene sine for andre halvår 2015 til 64 dollar per fat, fra tidligere 67 dollar fatet.

- Vi ser fortsatt nedsiderisiko til vår oljeprisprognose ettersom de siste nyhetene fra verdens fremste oljeimportør Kina har vært blandet, og muligheten for en uventet stor nedgang er økende, het det i oppdateringen fra Nordea Markets i forrige uke.

Les også:

Denne staten kan bli oljesmellens neste offer  

Oljeprisen under 50 dollar:  - Utsiktene til en prisoppgang i andre halvår har forduftet

Se DNtv: Boligmarkedets minste: Denne leiligheten tar det 13 sekunder å vise frem

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.