- Det er mange tegn nå på at veksten dabber av. Arbeidsledigheten stiger og den stiger en god del raskere enn vi så ifjor. Det er klart at bremsen har kommet til syne i det siste, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Tirsdag offentliggjorde Finans Norge og TNS Gallup tall for konsumenttilliten i Norge. Målingen viser nordmenns tillit til egen og landets økonomi, og om de mener det nå er et godt tidspunkt for å kjøpe større husholdningsartikler.

Les saken her: - Dette er det laveste nivået observert siden finanskrisen

Resultatene var dystre. Indeksen viste et fall fra 6,5 i første kvartal til 1,7 i andre kvartal. Det er det laveste nivået siden finanskrisen.

Kan bli negativ vekst

Indeksen ble trukket ned av et sterkt fall i troen på landets økonomi. Imidlertid tror ikke folk flest av svikten i norsk økonomi vil ramme deres personlige økonomi. Det viser seg at økte boligpriser og lavere renter kan ha slått positivt ut for husholdningene.

Gonsholt Hov peker på at det allerede nå er ulike tegn til at veksten i økonomien bremser. Han mener det er flere grunner til at folk bør være bekymret, også for egen økonomi.

- Vi er usikre på hvor svakt det blir fremover. Vi skal ikke se bort ifra at vi kan se en resesjon, altså en negativ vekst i økonomien. Det er ikke et utenkelig scenario det. Jeg tror det begynner å sette seg mer og mer. Lønnsforventningene er ganske kraftig ned. Lønnsrammen i år er mye svakere enn vi har sett på mange år og den ble vedtatt uten konflikt, sier Gonsholt Hov.

Realitetsorienteringer

Ifølge ham har noen av disse tingene allerede sunket inn hos folk flest.

- Det er klart at det er en del realitetsorienteringer som allerede er på plass. Folk ser at ledigheten stiger og at utsiktene er verre, sier seniorøkonomen.

Likevel mener han nordmenn bruker mer tid på å fordøye at Norge ikke skal tilbake igjen der vi var.

- Det tar lengre tid før det synker inn at vi har blitt fattigere. Med fallet i oljeaktiviteten og oljeprisen er det utsikter til at vi ikke skal tilbake igjen til der vi var. Det er en mye tregere prosess å innse. Det griper inn i diskusjoner om størrelsen på velferdsstaten fremover og hva vi har råd til. Ikke hva vi har lyst til, men hva vi faktisk har råd til. Det er nok noe som kommer gradvis, understreker Gonsholt Hov.

God husholdningsøkonomi

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets er derimot mer optimistisk.

- De som mister jobben i oljebransjen, de er selvfølgelig mer usikre på fremtiden. For nordmenn i total sum er utsiktene fortsatt moderat bra. Husholdningsøkonomien er relativt god, det er store verdier i bolig, aksjekursene har steget og arbeidsledigheten er fortsatt lav, sier han.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. (Foto: Thor Nielsen)
Ifølge Jullum behøver ikke den gjennomsnittlige nordmann være bekymret for egen økonomi fremover.

- Brorparten av nordmenn har god økonomi og gode balanser, med blant annet oppsparte midler. Rentene er veldig lave, og det betyr veldig mye for de som har gjeld, sier han.

- Det vil ikke bli så bra som det har vært de siste årene, men det skal jo veldig mye til, legger han til.

«Relativt greit»

Likevel peker han på en annen måte å se på resultatene fra konsumenttilliten på.

- En annen tolkning er at nordmenn er fullstendig idioter, som ikke skjønner hva som rammer oss og at vi er veldig optimistiske på egne vegne, sier Jullum.

Selv synes han imidlertid at det er riktig av folk å ikke se pessimistisk på fremtiden.

- Hvis vi ser på den jevne nordmann som ikke blir direkte berørt av dette her så virker det som en fornuftig forventning. Det blir ikke så supert som det har vært noen år nå, men det blir likevel relativt greit og det tror jeg er riktig. Det kan gå veldig mye verre i oljerelaterte næringer, og det kan ramme resten av landets økonomi. Men den sannsynligheten er ikke veldig stor, sier Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Jeg er i ferd med å bli frisk

- Litt skuffende at ikke eksporten utenom olje går bedre med den svake kronen

- Har svekket seg mye raskere enn vi hadde sett for oss