Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener flere må belage seg på lønnskutt, og maner politikerne til å ta frem beredskapsplanene.
For et halvt år siden advarte Handelsbanken i sin konjunkturrapport om labre vekstutsikter og store omstillingsproblemer for en oljefyrt norsk økonomi.
Bildet har forverret seg en del, ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Han viser til en rekke varslede kutt i norsk oljeindustri de siste månedene.
- Tidligere har vi pekt på det som risikofaktorer. Nå er det ikke lenger risikofaktorer, men en reell situasjon som vi som vi står overfor med betydelig fall i investeringene neste år. Det ser ut til at det faller videre også i 2016 og 2017, sier Hov til DN.
Han viser til at det vil skape en rekke omstillingsutfordringer for en økonomi som har vært vant med med 15 prosent vekst årlig på norsk sokkel.
- Nå stopper det ikke bare opp, men begynner å falle i samme størrelsesorden slik at vi får en impuls i negativ retning, sier Hov.
Banken tror i tillegg oljeprisen kan komme til å stabilisere seg rundt 80 doller fatet i to-tre år fremover. Selv om det fortsatt er høyt i historisk sammenheng, mener banken det neppe er høyt nok til å opprettholde den høye aktiviteten som har vært på sokkelen de siste åra.
Utfordringer i kø
Handelsbanken viser i sin rapport til at det er oljesektoren som har reddet norsk økonomi i en periode der stemningen i Europa for øvrig har vært dyster.
- Men nå ser det ut til at vi får en lengre periode med stagnasjon i eurosonen, kanskje også en ny resesesjon, og så har vi ikke denne vekstmotoren her hjemme lenger. Det er det som endrer bildet av norsk økonomi fremover, mener Hov og viser til at heller ikke vekstbildet i USA og Kina gir grunn til optimisme.
- Det globale bildet er at det vokser nokså tregt, sier han.
Lavere lønninger
Dermed mener Hov og kollegene i Handelsbanken at det går mot lavere vekst også i Norge, inkludert økende arbeidsledighet og press nedover på lønningene.
- Vi regner med at arbeidsledigheten vil stige gradvis fremover som følge av lavere vekst i økonomien, men har ikke lagt inn noen prognose på en eksplosjonsartet utvikling i ledigheten. Litt av grunnen til det er at vi har en relativt elastisk tilbudsside, de som har mulighet til å trekke seg ut av arbeidsmarkedet i dårligere tider, de gjør det, sier Hov.
Noen kan studere lenger, noen kan jobbe mer deltid, mens utenlandsk arbeidskraft forsvinner. Og de som ikke lenger får jobb i oljeindustrien, må belage seg på lavere lønninger.
- Den tradisjonelle industrien i Norge tåler ikke de lønningene som har vært betalt innenfor oljerelatert industri, sier Hov.
Handelsbanken ser for seg en arbeidsledighet på 3,1 prosent i 2016 og 2017, opp fra rundt 2,8 prosent i år.
Kritisk til Norges Bank
Handelsbanken mener Norges Bank i denne situasjonen er for trege med å senke renten for å få fart på økonomien, og mener sentralbanken skjeler for mye til utviklingen i boligmarkedet.
- Vi føler at Norges Bank og andre trår litt feil ved å fokusere utelukkende på rentenivået i forhold til boligprisene. Når vi nå går mot en periode i norsk økonomi med lavere vekst, høyere arbeidsledighet og lavere vekst i inntektsforventningene, så vil det påvirke boligmarkedet. Det er jo ikke slik at en lav rente automatisk gir eksplosjonsartet utvikling i boligprisene. Det er ikke der risikoen er nå i forhold til norsk økonomi, det er mer det som skjer på norsk sokkel og ringvirkningene av det i kombinasjon med lavere global vekst, sier han.
Norges Bank har varslet at det ser etter første mulighet for å sette opp styringsrenten fra det historisk lave nivået på 1,5 prosent, men Handelsbanken tror ikke det kommer til å skje med det første.
Norges Bank har spådd en renteøkning våren 2016, men Handelsbanken tror ikke på noen renteøkning de nærmeste tre årene.
Ta frem beredskapsplanene
Handelsbanken mener politikerne nå bør ha beredskapsplaner i bakhånd for å veie opp for lavere oljeinvesteringer. Lavere etterspørsel fra privat sektor bør møtes med større offentlige investeringer.
- Vi er ikke så opptatt av handlingsregelen, men hva oljepengene faktisk brukes til. Det er en diskusjon som vil bli mer og mer aktuell fremover, sier Hov som mener det vil være lurt å investere i offentlig infrastruktur.
Les også:
Ytterligere kutt i Aibel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.