Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent, opplyser sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse torsdag.
- Jeg synes å ane spenningen i rommet. Renten blir liggende på 1,5 prosent, sier Olsen.
Beslutningen begrunnes med at utsiktene for inflasjon og produksjon er lite endret siden juni. Dermed opptrer sentralbanken helt i tråd med forventningene.
Tretten økonomer spådde i forkant uendret rente og var samlet i sitt budskap, ifølge TDN Finans.
Avblåser rentekutt
Hovedstyret i Norges Bank vedtok at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,0-2,0 prosent i perioden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, ifølge TDN Finans.
Sentralbanken hever imidlertid rentebanen på kort sikt, og spår uendret rente ut 2015. Deretter spås renten lavere enn tidligere antatt.
Den nye renteprognoser er på 1,50 prosent i desember 2014 (tidligere 1,43%), 1,50 prosent i juni (tidligere 1,44%) 2015, 1,50 prosent i desember 2015 (tidligere 1,49%), 1,69 prosent i desember 2016 (tidligere 1,75%) og 2,02 prosent i desember 2017 (tidligere 2,11%).
- Analysene i den pengepolitiske rapporten vi legger fram i dag, tilsier at styringsrenten blir liggende på dagens nivå ut neste år, og at den deretter økes gradvis, sier Olsen.
Stabile utsikter
Sentralbanksjefen kommenterer at det er tegn til at bankene har lettet sin kredittgivning til husholdningene.
Han påpeker også at de finansielle ubalansene ikke har bygget seg opp siden forrige rentemøte.
- Det er små endringer for utsiktene i norsk økonomi fremover, sier Olsen.
Europa tynger
Tidligere har sentralbanken uttalt at rentesettingen avhenger av hva bankene gjør med sine utlånsrenter.
Men også det overraskende rentekuttet i eurosonen, til rekordlave 0,05 prosent, setter Norges Bank under press og begrenser handlingsrommet oppover.
Olsen gjentar på dagens pressekonferanse at den svake situasjonen i Europa er av hovedgrunnene til at man har kunnet forvente lave norske renter i lang tid.
"Den moderate økonomiske oppgangen fortsetter hos våre handelspartnere, men vekstutsiktene er noe svakere enn tidligere antatt. Styringsrentene er satt ned i euroområdet og i Sverige. Den forventede renteoppgangen ute er skjøvet ytterligere ut i tid", heter det i dagens melding.
Høyere rentebunn
Økonomene i Nordea mente i forkant av dagens rentemøte at det store spørsmålet var om rentebanen ble slakkere eller strammere, og om det ville være endringer i en ventet rentebunn på 1,43 prosentpoeng i fjerde kvartal i år og første kvartal neste år.
De mener lavere renter ute taler for lavere rentebunn, mens andre faktorer veier i mot, ifølge morgenrapporten. Dagens beslutning fra Norges Bank bekrefter det siste.
"Vekstbildet internasjonalt er svekket og det taler for en lavere rentbunn. Men vi synses innenlandske forhold i sum argumenter for høyere rentebunn. Det er grunnen til at vi tror renteprognosen blir så mye oppjustert på kort sikt at hengekøya helt forsvinner", skriver Nordea.
Ser normalt aktivitetsnivå
Norges Bank påpeker at konsumprisene og produksjonen har steget noe mer enn ventet siden forrige rapport, men mener at mye av denne oppgangen trolig kan forklares av midlertidige forhold. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk rapporterte i august om fortsatt moderat vekst i produksjonen.
"Kapasitetsutnyttingen vil kunne avta noe det nærmeste året, men anslås deretter å øke gradvis til nær et normalt nivå. Prisveksten ventes å ligge noe under, men nær 2,5 prosent i årene fremover", heter det.
- Slår inn i rentene
Ekspertene ventet før dagens rentebeskjed at Norges Bank ville sette opp renten ved neste møte. Det betyr likevel ikke at norske boliglånskunder må belage seg på høyere renter med det aller første.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets påpeker at bankene har stort rom til å kutte renten, selv om Norges Bank ikke gjør det.
- Hvis ikke Norges Bank hever renten eller rentebanen for å nøytralisere rentenedgangen i bankene, så vil folk merke at lån blir billigere. Og det tror jeg kommer til å skje, sa han til DN onsdag.
Under dagens presentasjon avviste Olsen at bankene skulle være fristilt Norges Banks rentesetting. Han la til at rentesettingen også virker på forhold utover husholdningene.
- Vi er stadig overbevist om at dette slår inn i rentene, sier Olsen.
Les om gårsdagens rentebeskjede i USA:
Fed beholder «betydelig periode» i sin prognose
Yellen-jubel på Wall Street
Les om rentebeskjeden i eurosonen:
Ikke mulig med flere rentekutt
- Et tegn på hvor dyp krisen er
ECB kutter styringsrenten
Les også på DN.no:
Velgerne strømmer til urnene i Skottland
Arbeiderpartiet uten allierte i ny måling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.