- Stort sett alle indikatorer for norsk økonomi bortsett fra boligprisene, peker ned. Det kommer til å lede til rentekutt, sier rente- og valutasjef Svein Aage Aanes i kapitalforvaltningsselskapet DNB Asset Management til DN.

Våre naboland og i Europa har forlengst brukt opp rentevåpenet, og Den europeiske sentralbanken har måtte ty til pengetrykking for å skape investeringsvilje og vekst. I Sverige er sågar styringsrenten minus 0,35 prosentpoeng.

- Vi er litt heldige som har rente igjen å kutte. Vi har fortsatt en rente vi kan kutte, og nå er det sannsynligvis riktig å gjøre det, sier Aanes.

Lav lønnsvekst

Inflasjonen i Norge på nær 2,5 prosent skyldes nær utelukkende kronesvekkelsen, påpeker DNB-forvalteren.

Når realønnsutviklingen er så lav har man derfor egentlig ikke noe inflasjonspress i økonomien, ifølge ham.

- Jeg tror Norges Bank er relativt avslappet selv om de ser at inflasjonen har vært over inflasjonsmålet en liten periode nå, sier Aanes.

- Mindre skummelt

Torsdag i neste uke får vi svaret på om sentralbanksjef Øystein Olsen velger å bruke rentevåpenet for annen gang i år. I juni valgte han å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent, som også i desember ifjor. Siden har oljeprisen falt nye 20 dollar og utsiktene til en oljesmurt norsk økonomi forverret seg.

Markedet venter nå to rentekutt fra sentralbanken. Det skal sørge for at farten og investeringsviljen i norsk økonomi opprettholdes. Aanes utelukker ikke at Norge kan melde seg inn i "nullrenteklubben". En lønnsvekst som er den svakeste siden 1995 og utsikter til en utflating i boligprisene kan støtte dette.

- Jeg tror det er litt mindre skummelt enn det var, sier rentesjefen.

Ikke krakk

Samtidig er det heller ingen direktekobling mellom svakere økonomi, oppgang i ledigheten og til og med litt lavere reallønnsvekst og at boligprisene må falle mye, forklarer han. Husholdningenes andel av løpende inntekt som går til rente- og avdragsbetalinger er fortsatt moderat og lavere enn under finanskrisen, påpeker økonomen.

- Nettopp det at rentene er så lave og ledighetsoppgangen er såpass moderat, gjør at de aller aller fleste fortsatt ikke har noen problemer med å betjene boliglån, sier Aanes.

- Det vi håper, og det håper sikkert Norges Bank også, er at boligprisveksten skal flate ut. Men at dette skal resultere i et boligpriskrakk er ikke vårt scenario, sier han.

Les også: 2,9 mill. over takst for oppussingsobjekt og  Mener lave renter gir turboeffekt: - En turboeffekt i boligmarkedet med overprising som i verste fall trigger en finanskrise

Følsom

DNB-toppen er likevel ikke ubekymret på lang sikt.

Les også Pål Ringholms kronikk i dagens DN: - Ryker de tre store, blir det tøffe år

De lave rentene bidrar til svært høye boligpriser, som kan være sårbar for korreksjon. Spesielt hvis renten stiger raskt på et senere tidspunkt. Følsomheten til norsk økonomi for renteendringer ved lave nivåer kan isolert sett begrense hvor mye renten vil stige, mener Aanes.

- Når du har boligpriser der de er nå, og du har en gjeldsetting i husholdningene som nå, så er følsomheten ved en eventuell fremtidig renteoppgang, som jeg ikke tror kommer nå, betydelig, sier rentesjefen.

Les også: Solgte én millon over takst: - Det sykeste jeg har opplevd og Boligmarkedet: Sterkeste augustpriser på seks år

- Misunnelsesverdig

Aanes er heller ikke pessimistisk og minner om at vi kommer fra svært høye nivåer, både i aktivitetsnivå, sysselsetting og ellers. Samtidig har Norge både pengepolitiske virkemidler og et forsvarsverk gjennom finanspolitikken, mener han.

- Vi kommer fra et utgangspunkt som et misunnelsesverdig. Jeg tror ikke folk skal være så veldig bekymret for at dette skal gå riktig ille, sier Aanes.

Han støttes av senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Erik Bruce, Nordea Markets.
Erik Bruce, Nordea Markets. (Foto: Mikaela Berg)

- Norge er det land i verden som er best rustet for å motvirke svakere utsikter. Vi har rente igjen, sier Bruce til Dagens Næringsliv.

Under to prosent

Nordea Markets venter at sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten to ganger, fra dagens nivå på 1,00 prosentpoeng. Det vil fortsatt gi rom for ytterligere kutt, skulle behovet melde seg.

Utsiktene til lavere styringsrenter vil også bety lavere rente for boliglånskundene. Men det er en grense for hvor lavt boligrenten kan gå, ettersom bankene skal "leve av noe de også", påpeker Nordea-økonomen.

- Jeg tror det er et gulv på noe under 2,00 prosent, kanskje 1,75 prosent for de beste boliglånskundene, sier Bruce.

Regionale svekkelser

Rentekuttene gjør også at Nordea Markets ikke ser så pessimistisk på utsiktene til norsk økonomi.

Boligprisveksten vil også dra med seg forbruk og boligbygging, foruten i oljesmurte landsdeler som agderfylkene, Rogaland og andre deler av vestlandet, mener analytikeren

- Jeg tror vi kan ha et svakt boligmarked i deler av landet. Fallende boligpriser i Stavanger, mens ting ellers er flatt eller svakt opp i resten av landet. Lavere rente er normalt viktig for boligprisene, sier Bruce.

Les også: - En turboeffekt i boligmarkedet med overprising som i verste fall trigger en finanskrise
- Enten vil forbrukeren redde landet, eller så vil landet redde forbrukeren
Salget av nye boliger øker  

Se DNtv: Sentralbankene har krutt igjen, mener DNs kommentator

- Europa har vært en positiv overraskelse
Sentralbankene har krutt igen mener Dns politiske kommentator Bård Bjerkholt.
01:41
Publisert:
 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler til 80.000 kr.

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.