11 av 13 økonomer venter at styringsrenten holdes uendret i september, viser en undersøkelse TDN Finans har gjennomført.
DNB Markets tilhører flertallet. Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i meglerhuset peker på særlig tre argumenter for uendret rente.
- Vi tror Norges Bank legger en del vekt på boligprisveksten og risikoen for at finansielle ubalanser bygger seg opp, samtidig som inflasjonen ventes å være over målet i en lengre periode enn tidligere, sier hun til TDN Finans
- I tillegg er det en redusert nedsiderisiko for realøkonomien, sier hun og viser til de seneste veksttallene for norsk økonomi og Norges Banks regionale nettverk.
- Denne uken er det rentemøte også i USA og Japan: Snart tomme for ammunisjon?
- Ikke noe nytt
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet renten på rentemøte i mars fra 0,75 til rekordlave 0,50 prosent.
I juni opplyste Norges Bank at det fortsatt var utsikter til at styringsrenten kunne bli satt ytterligere ned i løpet av året. I rentebanen var det en sannsynlighet på 100 prosent for et rentekutt i september - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.
Strøm Fjære tror at bunnen i rentebanen nå vil være rundt 0,37 prosent, og ikke 0,25 prosent som i juni.
Commerzbank venter på sin side rentekutt på torsdag. Valutastrateg Esther Reichelt ser flere argumenter mot å kutte renten, men mener det vil være en endring av strategien å la være.
Selv om den økonomiske utviklingen har vært bedre enn det Norges Bank ventet, er det ytterligere nedsiderisiko, påpeker Reichelt.
- Boligprisutviklingen er ikke noe nytt. Det har ikke hatt noen innvirkning på pengepolitikken før og bør derfor ikke ha det nå heller, sier hun til TDN Finans.
- NHH-professor og tidligere sentralbanksjef: Advarer mot å knuse sparegrisen (DN+)
Uenige sjeføkonomer
Også sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen mener hensynet til valutakursen må veie tyngst. Renten bør derfor kuttes, ifølge han.
- Vi hadde en voldsom svekkelse av kronekursen ifjor. Nå reverseres dette, samtidig som at finansminister Siv Jensen vanskelig kan øke oljepengebruken like mye som hun gjorde ifjor. Da har vi egentlig bare valutakursen igjen som stimuli. Hvis vi holder renteforskjellen mot EU, må man legge til grunn av kronen fortsetter å styrke seg, sier sjeføkonomen til DN.
Dette er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank uenig i.
- Det er veldig overraskende om sentralbanken kutter renten gitt det man ser i gjeldsutviklingen, sier Harald Magnus Andreassen til TDN Finans.
- Kan gi noe press
Sjeføkonom Stein Bruun i Arctic Securities mener at Norges Bank må legge inn en sannsynlighet for rentekutt for å hindre at kronen styrker seg markert. Ifølge han må sannsynligheten være så stor at markedet tror at et nytt kutt er sannsynlig.
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB viser til at deres forventninger er i tråd med markedsprisingen, og at det prises en viss sannsynlighet for et rentekutt frem i tid.
- Om noe kan en rentebane med 50 prosent sannsynlighet for kutt gi noe press oppover på den korte enden av rentekurven og kronen styrke seg noe, sier Blomgren.
Markedet er veldig opptatt av endringer, og positiv utvikling i sentimentsindikatorer, mener Blomgren. Hun tror at Norges Bank vil vise til at det er lave nivåer og veksten er svak.
- Gjeninnhentingen er i et tidlig fase, og er sårbar. Veksten globalt er også usikker, og det tilsier at det for tidlig å si at den positive utviklingen i juni tilsier en nøytral rentebane. Den største endringen fra forrige gang vil være at risikobildet er mer balansert, sier Blomgren til TDN Finans.
Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag 22. september klokken 10.00.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.