Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppjusterte i forrige uke anslaget for den økonomiske veksten for Norge neste år, på bakgrunn av kostnadsøkning i forbindelse med den kraftige tilstrømmingen av asylsøkere.
Mandag gikk sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 ut i DN og advarte om asylkostnad.
- Det er veldig lett å kun se på effekten første og andre året, og så er det ingen som har ansvaret for å se hvordan det ser ut på lang sikt, sier hun.
Nå kaster LOs sjeføkonom Stein Reegård seg på ballen.
- På kort sikt skaper asylstrømmen et lite løft i økonomien. Langsiktig skaper det en veldig utfordring for inkluderingen, sier han til DN.
- Ekstra omdreining
Tirsdag inviterer Reegård og andre LO-økonomer til presseseminar om norsk økonomi og arbeidsliv.
- Inkluderingen av utsatte grupper har lenge vært et voksende problem. Dette får en ekstra omdreining etterhvert som flyktningene skal inn i arbeidsmarkedet, sier sjeføkonomen.
I beregningene til SSB forutsettes det at dagens flyktninger først er klare for det norske arbeidsmarkedet fra 2017, påpeker Reegård.
- En liten trøst er at det tar litt tid før flyktningene er klare for arbeidsmarkedet. Faren for at de faller utenfor er tilstede. Det må vi ruste oss for i dag, mener han.
Oljenedtur i industrien
Sjeføkonomen understreker at dette kommer samtidig med en oljenedtur som tiltar i styrke.
- Det er to viktige endringer som skjer i norsk økonomi, understreker Reegård.
Aktiviteten i norsk industri fortsetter å avta, viser ferske tall fra SSB.
- Nedgangen kan – ikke overraskende – knyttes til den lave aktiviteten blant oljeleverandørene (...) Vi kan særlig merke oss at produksjonen innen bygging skip og oljeplattformer har falt med hele 30 prosent siden toppen ble nådd i august 2014, skriver økonomene i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset
Analytiker Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets peker på at også «øvrige tradisjonelle eksportorienterte industrier har begynt å merke motvind».
Viktig valutaendring
Reegård understreker at oppgangen i ledigheten så langt har begrenset seg til fylker som er direkte berørt av oljenedturen.
Han viser til valutaendringene som en viktig forklaring på at det fremdeles går «rimelig bra» i Norge.
- Kronekursen har gitt en forbedring i konkurranseevnen. Dette er det viktig å ta vare på, sier sjeføkonomen.
Mandag svekket kronen seg etter industritallene. Oljeprisen falt til det laveste nivået på nesten syv år, noe som har sammenheng med at oljekartellet OPEC ikke kutter i den samlede produksjonen i denne omgang.
Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider
Les også:
Asia i dag: Nå er det full krise i Beijing
Se DNtv: Slik blir du klar for vinterløping
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.