Siden oljeprisen startet nedturen sommeren 2014 har arbeidsledigheten økt markert i landets fire mest oljesmurte fylker.
I de minst oljetunge fylkene har samtidig ledigheten falt merkbart tilbake.
- Vi har ikke noen klare tegn på at oljesvakheten brer seg. Det er ikke noen spredning, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
- De som ikke har vært med på oljefesten...
- De slipper bakrusen?
- Helt riktig, sier Bruce.
Markert nedgang noen steder
Ifølge Bruce skiller Hedmark og Østfold seg klart ut. Her har ledigheten falt med 0,5 prosentpoeng siden sommeren 2014.
I løpet av de 18 månedene som er gått siden sommeren 2014 har oljeprisen falt fra 115 til 37 dollar fatet, en reduksjon på ganske nøyaktig to tredjedeler.
Siden oljeraset startet har ledigheten i landets fire mest oljetunge fylker - Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Vest-Agder - økt med 1,2 prosentpoeng, ifølge Bruce.
- De positive kreftene i form av økt offentlig aktivitet og svak krone bidrar til at ledigheten er flat eller faller i resten av landet, mens i de fire fylkene med størst oljerelatert sysselsetting øker det ganske kraftig, sier Bruce.
Rundt én fjerdedel av befolkningen bor i de fire mest oljetunge fylkene. Utenom disse fylkene har ledigheten samlet sett falt tilbake marginalt siden sommeren 2014.
- Vi snakket tidligere om en todelt økonomi, men nå er det en skikkelig todelt økonomi. Med det jeg betegner som kriselignende tilstander noen steder, spesielt i Rogaland, som har hatt en veldig kraftig økning i ledighetet, sier Nordea-analytikeren.
Svak økning i desember
Fredag viste nye tall fra Nav at ledigheten økte ytterligere litt på landsbasis i desember. Samlet er 3,0 prosent av arbeidsstyrken helt ledig, mot 2,7 prosent i desember i fjor.
Bruce er overrasket over den svake oppgangen i desember. Mens det ble rundt 600 flere ledige, ventet han en oppgang på 1500.
- Jeg er overrasket over det forsiktige tempoet i arbeidsledighetsøkningen, sier Bruce.
Torsdag la Norges Bank frem nye prognoser med en forsiktig oppgang i registrert ledighet det neste året. Bruce forventer at ledigheten vil øke i noe høyere takt, men medgir at sentralbankens prognose står seg godt etter dagens tall fra Nav.
- Jeg synes fortsatt de har for liten økning i registrert. Jeg tror det kommer til å øke mer og trodde på en økning på over 1000 personer denne måneden. Nå er det i alle fall 1-0 til Norges Bank i dag, sier Bruce.
Venter kraftiger økning
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken er enig i Bruces vurdering. Hun viser til at Nav i løpet av november mottok Nav varsler om oppsigelser og permitteringer av til sammen 4.100 personer. Dette tilsvarer 1.700 flere enn i samme måned ifjor.
- Dette er mye høyere tall enn det vi har vært vant til. Det er i andre halvår i år at denne økningen virkelig har tiltatt, sier sjeføkonomen.
Due-Andresen peker på at det stilsier at ledigheten vil øke mer markert utover i neste år.
- Det er rimelig å vente at økningen i registrert ledighet vil tilta til neste år. Men foreløpig er det godt i tråd med forventningene, sier Due-Andresen.
Les også på DN.no:
Nytt bunnpunkt i forbrukernes tillit
E134 blir ny hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet
Hydro selger historiske Herøya
Se DNTV: - Jeg ser frem til å samarbeide med Sandberg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.