Allerede tidlig i 2013 startet det som skulle vise seg å bli en langvarig og etter hvert kraftig svekkelse av den norske kronen. En svekkelse som har vært gull verdt for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet - eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.
Kronesvekkelsen har blant annet bidratt til en kraftig prisvekst på importerte varer i Norge. Alt fra biler og mobiltelefoner til mange typer matvarer og klær har de siste årene blitt merkbart mye dyrere fra år til år.
- Prisveksten på importerte varer avtok, og kan være et tegn på at effektene fra den tidligere kronesvekkelsen er i ferd med å avta. Dette er på linje med vårt syn om at inflasjonen snart vil reduseres i Norge, skriver sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets mandag.
Etterslepende effekt
Kroneeffekter virker gjerne med et tidsetterslep på prisene ut i butikk. Slik ser det også ut til å ha vært denne gangen. Selv om kronesvekkelsen startet i begynnelsen av 2013, skjøt import-inflasjonen for alvor fart mot slutten av 2013 - etter flere år med null eller avtagende vekst.
Så selv om kronen så langt i år faktisk er styrket fra et historsisk bunnivå rundt årsskiftet, kan det ta tid før effekten av tidligere svekkelse tømmes ut, påpeker sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.
- Vi venter fortsatt at den importerte inflasjonen vil holde seg høy fram mot sommeren, på grunn av tidsforskyvning på butikkprisene, men at den så vil begynne å avta i takt med en sterkere krone, skriver sjeføkonom Jullum i en oppdatering mandag.
Har gått sidelengs
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets har også merket seg denne tendensen, og understreker samtidig at det ikke lenger er en oppadgående trend i den importerte inflasjonen.
- De forsinkede effektene fra den tidligere kronesvekkelsen kommer fremdeles gjennom, men årsveksten ser ut til å ha nådd toppen. Den har beveget seg sidelengs rundt fire prosent siden september ifjor, skriver Hov i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets mandag.
- Og uten ytterligere svekkelse av kronen, vil denne inflasjonsimpulsen minske i løpet av andre halvdel av året og trekke kjerneinflasjonen nedover, legger han til.
Les også:
Ferske pristall: