Risikodirektør Terje Turnes i DNB ser en todelt økonomi med en bransjerelatert krise i Norge, og han tror den kommer til å bli verre.
- Den største risikoen vi og de fleste andre banker har er kredittrisiko. Vi har en todelt økonomi og en industrirelatert krise, og det kommer til å bli verre, sa Turnes på Finansnæringens dag tirsdag.
Videre mener han at det går bra for fastlands-Norge, men det kommer til å bli tungt.
Turnes sier det var bra at omstillingen kom nå, mens «Europa er i knestående» og det ikke er en global finanskrise.
- Det blir tøft, men vi er forberedt, sa Turnes.
Han avviste under onferansen at det er bankenes ansvar å låne mer penger når økonomien er i hardt vær.
- Det er en like viktig jobb å si nei til dårlige prosjekter, sa han.
For en uke siden kom Statistisk Sentralbyrå (SSB) med meldingen om at aktiviteten i norsk økonomi vil bli svakere i år enn tidligere ventet.
«Oljeprisen har stupt og norsk økonomi er for tiden inne i en klar konjunkturnedgang», skrev SSB i prognoserapporten «Økonomiske analyser».
Ønsker hastegrep
NHO-president Tore Ulstein mener at næringslivet må ta inn over seg at det sannsynligvis ikke kommer til å bli bedre, og mener omstillinger har en tendens til å skje for sakte.
- Det er viktig å klare å gjøre grep tidlig nok. Det er så mange eksempler på at man sitter og håper på at det går over, men det gjør det aldri. Så man må ta inn over seg at det blir sannsynligvis ikke noe bedre, sa Ulstein under en paneldebatt under konferansen.
Han mener det er et hovedproblem at omstillingene ikke kommer raskt nok.
- Vi vet at kortsiktige hensyn vinner i kampen mot de langsiktige, og det er jeg livredd for, sa Ulstein.
Ber om lederskap
Folketrygdfondets Olaug Svarva sier seg enig i at omstillingsprosesser ofte går for sent. Hun trekker frem den norske oljesektoren som eksempel.
- Mange selskaper ble for optimistiske under oljeoppturen, og har nå endt opp med for mye gjeld. Kostnadene må ned, og det er smertefullt, sa hun.
Svarva er redd for at hjelpen til selskaper som er ille ute kan gå negativt utover selskaper som drives godt:
- Noen må ta lederskapet i omstruktureringen, de største eierne og kreditorene må ta den rollen. Faren nå er at man gir gode løsninger til de som får problemer først, og at de dermed utkonkurrerer de bedre aktørene som holder ut lenger på egenhånd.
Oljeprisen falt fra over 100 dollar fatet i sommeren 2014 frem til dagens nivåer på oppunder 40 dollar fatet. Ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, kommer oppturen etter oljekrisen først i 2018.
Frem til da skal totalt 50.000 jobber bort, anslås det.
Følg markedet på DN Investor
Les også: Songa-sjefen:
- Det kan alltid skje noe uforutsett
- Vi må skape mer, ikke skatte mer
Ferske boligtall: Igangsettingen av nye boliger gikk ned 42 % i februar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.