- Skuffende.
Det er den umiddelbare reaksjonen fra sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge etter mandagens norske makrotall.
- Detaljomsetningen var uendret i april etter en nedgang måneden før. Det var ventet en markert oppgang.
- Dessuten økte arbeidsledigheten ytterligere til 4,7 prosent i april, målt ved SSBs arbeidskraftundersøkelse (aku). Det var ventet at ledigheten ville holde seg på 4,6 prosent.
- Tallene som kom i dag slår ihjel følelsen om at ting begynner å akselerere. Nå er vi mer tilbake til det bildet vi så i andre halvår ifjor med «nullvekst pluss», sier Jullum.
Han viser til at både tall for industriproduksjon og arbiedsmarkedet har vist oppløftende utvikling de siste månedene. Nå er imidlertid Jullum betydelig mer usikker på tingenes tilstand.
Nå er han spent på hvilken utvikling fredagens tall for registrert ledighet fra Nav viser.
- De gir bedre indikasjon på arbeidsmarkedet og gir en veldig fin kryssjekk på hvordan bildet i Norge er akkurat nå, sier Jullum.
Tror på kutt
Og bildet blir trolig enda klarere med den regionale nettverksundersøkelsen fra Norges Bank i neste uke. Jullum tror dette blir nøkkelen for om Norges Bank gjennomfører ytterligere reduksjon i styringsrenten etter sommeren.
- Vi tror fortsatt at det kommer et kutt, men det er blitt betydelig mer i tvil de siste seks ukene, sier Jullum.
Han viser til at oljeprisen har kommet opp og nedsiderisikoen for norsk økonomi dermed er blitt mindre. Samtidig er også det globale rentebildet endret: Fed er i renteøkningsmodus, samtidig som både Den europeiske sentralbanken ECB og svenske Riksbanken kan ha nådd bunnen med sine styringsrenter.
- De eksterne punktene har trukket i retning av at det er mindre nødvendig for Norges Bank å kutte renten, sier Danske Bank-økonomen.
- Samtidig har det norske makrobildet sett bedre ut og boligmarkedet har sett veldig stramt ut. I likhet med rentemarkedet har vi fått en følelse av at det er mindre sannsynlig at det kommer et kutt i år i det hele tatt. Men vi holder fortsatt en knapp på at det kommer et kutt.
- Hvis regionalt nettverk viser omtrent samme bilde som det har gjort i det siste, så tror jeg de fleste er enige om at det på juni-møtet kommer til å bli signalisert et kutt i september som vil bli levert med mindre store endringer, sier Jullum.
Understøtter rentekutt
Økonomene Jeanette Strøm Fjære og Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også dagens ledighetstall var på den svake siden:
- Litt svakere tall for sysselsettingen, og opprevideringen av antall ledige gir en viss støtte til synet om at arbeidsmarkedet fortsatt svekkes. Vi venter litt oppgang både i år og de to neste årene, skriver økonomene og viser til at Norges Bank på sin side venter at ledigheten topper ut allerede i år.
Samtidig peker de på at detaljhandelstallene var klart svakere enn ventet og peker i retning av nedgang i andre kvartal.
- Den negative utviklingen vi har sett i detaljomsetningen de siste månedene stemmer godt med lavere inntektsvekst i husholdningene. Norges Bank anslo en forbruksvekst på 1,6 prosent år over år i 2016. Etter dagens tall er det en viss nedsiderisiko i dette anslaget, noe som understøtter banen om rentekutt, skriver DNB-økonomene.
Følg markedene med DN Investor
Les også:
Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens
Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet
- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien
Se DNtv:
Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.