Fredag kom nye tall for den økonomiske utviklingen i Europa, der veksten fortsatt lar vente på seg. Ifølge Mork er vekstraten på 0,2 prosent i eurosonen omtrent som ventet. For norsk økonomi utenom olje og gass er dette de viktigste landene.

– Norsk økonomi blir truffet fra tre kanter. Vi støter på veggen på norsk sokkel fordi ny olje er blitt dyrt å utvinne med de høye oljeprisene vi har vent oss til. Nå faller oljeprisen, og vi ser at Europa stagnerer, sier Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

Uanstendig

Han mener vi nå må belage oss på helt nye økonomiske tider. Vi har hatt utrolig flaks, kommet nesten uberørt gjennom finanskrisen og surfet på høy oljepris.

– Vi har vært svineheldige, men nå kan flaksen være over. Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn flest hvor mye av dette som har vært flaks. Dessverre har vi hatt politiske ledere som har tatt æren for at vi har blitt så rike. Påstanden om at dette skyldes klok og god styring, er på grensen til det uanstendige og på grensen til det løgnaktige, sier Mork til NTB.

Legge om

Nå må vi ifølge Mork slutte å tro at alt kommer til å gå bra i Norge, bare vi er litt smarte. Det er ikke så enkelt. Vi må legge om.

– Norge må begynne å føre en mer vekstvennlig økonomisk politikk. Skattene må ned. De sosiale ytelsene må ned, og vi må innstille oss på å jobbe mer og ikke lengre ha alle de fordelene og ytelsene vi har i dag, sier han.

Drahjelp

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er enig i beskrivelsen av et Norge som har vært utrolig heldige. Men han ser ikke bare mørkt på utsiktene framover. Noen faktorer gir drahjelp.

– Det viktigste er at kronekursen har falt kraftig fordi folk ikke lenger er sikre på at Norge er så spesielt. Dette bedrer konkurranseevnen til de bedriftene som selger sine varer til Europa. Det betyr også mye mer for norske bedrifter enn formuesskatten eller andre ting myndighetene kan stille opp med, sier Andreassen til NTB.

Han peker på at fallet i oljeprisen ikke har noen ting å gjøre med hva som skjer i Europa. I resten av verden er ikke tilstanden så dårlig som i Europa.

– Det er viktigere for Norge hvordan det går i resten av verden enn i Europa, sier han.

– Ikke krise

Den norske flaksen har ifølge Andreassen ikke bare handlet om høy oljepris og høye oljeinvesteringer, men vi har også hatt flaks i handelen med andre varer.

– Den flaksen er nok i revers nå. Norsk økonomi må tilpasses til lavere oljeinvesteringer. Vi må regne med at reallønnsveksten blir lavere. Vi må også regne med en viss økning i arbeidsledigheten, sier Harald Magnus Andreassen.

At oljeprisen faller så mye betyr ikke at nordmenn må ned i levestandard ifølge Andreassen. Det betyr bare at oljefondet stiger litt saktere enn før.

– Det vi ser nå er ikke noen krise for landet, sier han.

Bremser opp

Ojeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea registrerer at investeringer i oljesektoren blir bremset opp på grunn av det kraftige fallet i oljeprisen.

- Oljeselskapene sliter med høye kostnader i utgangspunktet. Først måtte de bryte ned på kostnadsveksten, fordi den har vært så høy de siste årene. Det har gått greit når oljeprisen har vært høy, men når den faller så mye som den gjør nå så blir det et voldsomt press på oljeselskapene fordi inntjeningene vil falle, sier Saltvedt til Dagens Næringsliv fredag.

Oljeprisen har falt omkring 30 prosent de siste månedene.

Fra toppnivået på omkring 115 dollar tidligere i år handles et fat nordsjøolje for levering i januar neste år for 78,42 dollar fredag.

Les også: - Det er dårlig nytt for norsk økonomi
Et fall på én dollar har ingenting å si, men ti...
- Ufattelig imponerende

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.