Norsk industriproduksjon overrasker sterkt negativt i august.

En fortsatt svak oljeleverandørbransje sender produksjonsindeksen ned hele 6,2 prosent fra juli til august, og senker tremånedersnittet til minus 2,8 prosent.

Bakgrunn: Kraftig oppbremsning i industriproduksjonen

- Det var veldig overraskende, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til Dagens Næringsliv fredag.

Ingen rett linje

Han har imidlertid problemer med å akseptere at dette skulle varsle en større nedtur i industrien, og påpeker at ingen av øvrige ledende indikatorer har pekt i den retning.

Jullum anbefaler derfor å ta statistikken med en klype salt.

- Foreløpig er det ikke noe anekdotisk eller i ledende indikatorer som tyder på en ny retning i industriproduksjonen. Men uansett vil dette være en liten advarsel til markedet om at det ikke er en rett linje opp for norsk økonomi herifra, sier sjeføkonomen.

- Det er ikke hundre prosent sikkert at rentebunnen er nådd og hundre prosent sikkert at den neste bevegelsen til kronen er så veldig mye sterkere. Det er fortsatt litt ruglete oppsving, sier han.

Fredagens tall indikerer også svakere vekst i norske økonomi i tredje kvartal. Skulle dette fortsette inn i september, vil veksten være svakere enn det Danske Bank har sett for seg.

- Nå må vi ha ganske sterke september-tall for industriproduksjonen for at det skal holde, sier Jullum.

Stiller spørsmål

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB påpeker at industriproduksjonen har vært svært ustabil de siste månedene, og at en justering på nedsiden var ventet i august, etter en sterk økning i juli.

Erica Blomgren, SEB.
Erica Blomgren, SEB. (Foto: Gorm K. Gaare)

I likhet med Jullum mener hun at indeksen går i mot flere indikatorer som i den senere tid har antydet en bedring i økonomien.

"Ut i fra ledende indikatorer er nedgangen i august overdrevet. Uansett vil produksjonen trolig innvirke negativt på fastlands-BNP, og det negative momentet på kort sikt stiller spørsmål ved styrken i den nylige oppgangen i sektoren", skriver Blomgren i en oppdatering fredag.

- Skal mye til

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 er heller ikke sikker på at bunnen er nådd.

Elisabeth Holvik, Sparebank1. Foto:
Elisabeth Holvik, Sparebank1. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Det er bekymringsfullt, og viser at det er viktig å få opp investeringstakten, sier Holvik til Dagens Næringsliv.

Norges Bank legger mye vekt på eksportnæringen, og at investeringene vil komme etterhvert som eksportvirksomhetene går bedre. Holvik er ikke like sikker, og mener ustabiliteten i valutamarkedet stiller spørsmål ved en varig svak krone.

- Jeg frykter at selv om det går bra i mange bransjer, som turisme, en del eksport og fisk, skal det mye til for å kompensere for fallet i oljesektoren, sier hun.

Nøkkelen til vekst ligger i risikovillig kapital, som må settes inn i små og mellomstore bedrifter, mener sjeføkonomen. Og når bankene snurper igjen pengesekken, utenlandske investorer er fraværende, og Staten ikke kan være overalt, står man igjen med private investorer, påpeker hun.

- Det er disse private eierne vi må hegne om, og den kapitalen som allerede er i bedriftene som skal brukes til å investere i og utvikle bedriftene. Men når utbytteskatten går opp, og man fortsetter å beskatte norske eiere, må de ta penger ut fra bedriftene for å betale skatten isteden for å la det stå i bedriftene til nye investeringer, sier Sparebank-økonomen.

Les også: Norwegian rekrutterer amerikanske piloter

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bjerkholt: - De som tjener minst får den største skattelettelsen
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva årets statsbudsjett betyr for deg og meg.
02:17
Publisert:
 

Jensen: - Miljøbevegelsen har et ensidig fokus
Finansministeren svarer på kritikken fra Miljøbevegelsen.
02:43
Publisert: