Norsk PMI falt fra 50,9 i februar, til 48,8 i mars.
Det opplyser Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) i en pressemelding onsdag. NIMA står for den månedlige innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI, i samarbeid med Danske Bank.
- Vi må hele to år tilbake siden sist vi så en liknende nedgang i PMI, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA meldingen.
Han legger til at det fortsatt oppleves vekst i ordreinngangen, slik at nedgangen ikke virker så dramatisk selv om veksten i ordreinngangen er redusert fra de siste par månedene.
Tre faktorer
Det er imidlertid flere faktorer til som trekker aktiviteten ned. Norske sjefer peker særlig på tre ting:
* Fall i sysselsetting
* Fall i produksjon
* fall i ordrer
Verre enn ventet
Produksjonsindeksen falt fra 51,7, til 49,7. For første gang siden mai i fjor ligger den nå under 50.
-Produksjonen har falt mer enn forventet. Når lagerindeksen nå har økt, så viser det at innkjøperne hadde forventet et større uttak, kommenterer Hoberg.
Sysselsettingsindeksen falt for fjerde måned på rad fra februar til mars.
- Den har fortsatt å falle, og er nå nede på 43,6. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne liknende utvikling, forteller Hoberg.
Lagerindeksen var den eneste av delindeksene som i mars pekte oppover, fra 45,9 til 49,3.
Basert på de detaljerte svarene, samt at ordreindeksen avtok, er det grunn til å tro at denne lageroppbyggingen er ufrivillig, og skyldes lavere omsetning.
Usikkert
Sesongjusteringen er ofte noe usikker i mars og april på grunn av påskens plassering.
Dermed kan situasjonen se mørkere ut enn den i realiteten er til tross for at de ikke-sesongjusterte tallene viser en økning i antall bedrifter som nå melder om lavere produksjon.
- Samlet sett viser de tre siste PMI-rapportene en moderat oppgang i første kvartal, uttaler Hoberg.
Ordreindeksen opplevde et fall fra 55,3, til 51,4. Dermed peker indeksen mot fortsatt høyere ordreinngang, men i et lavere tempo enn de to foregående månedene.
Les også: Asia i dag: Skjuler 2500 milliarder i hjemmene
Helnorsk tradisjon, unorsk eier
Nå kan du gjøre hyttekupp i fjellet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.