Norske konsumpriser (KPI) falt med 0,1 prosent fra juni til juli - noe som gir en årsvekst på 1,8 prosent, viser konsumprisindeksen fra SSB mandag.
- Dette skyldes i stor grad økt tilbudsaktivitet på klær, samt en nedgang i elektrisitetsprisene, skriver byrået i en pressemelding.
- Økte priser på matvarer trakk motsatt vei, opplyses det.
Utviklingen i juli var som ventet, ifølge estimater TDN Finans hentet inn på forhånd.
Kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, var uendret i juli. Det gir en oppgang på 2,6 prosent på årsbasis, mot 3,2 prosent i juli.
- Dette var som forventet - og en ganske merkbar korreksjon ned i inflasjonstakten, slår makrøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets fast.
I juni steg norske konsumpriser kraftig og mer enn ventet.
- Nå har avstanden ned til Norges Banks prognose blitt mindre, påpeker Gonsholt Hov.
Slik reagerer kronen: Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider
Sommersalg
SSB viser til at sommersalg førte til en prisnedgang på klær på 4,0 prosent. Dette var det viktigste enkeltbidraget til nedgangen i KPI sist måned, skriver byrået i mandagens pressemelding.
Den nest viktigste årsaken til nedgangen i KPI var priser på elektrisitet inkludert nettleie som hadde et fall på 5,3 prosent, opplyses det.
På den annen side steg matvareprisene med 1,9 prosent i juli.
- Kjøttvarer hadde en prisstigning på 2,6 prosent og var den matvaregruppen som påvirket oppgangen mest. Det er imidlertid målt prisøkninger for samtlige matvaregrupper. Noe av prisoppgangen for enkelte av matvarene kan sees i sammenheng med de oppjusterte målprisene fra årets jordbruksoppgjør som ble iverksatt 1. juli, skriver SSB.
Ventet fall
Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets understreker at inflasjonen fremdeles er «en god del høyere» enn det Norges Bank har sett for seg.
- Men nå er Norges Bank i en mer i en posisjon hvor den kan velge hvor stor vekt som skal legges på dette, sier han.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror fremdeles på et rentekutt fra sentralbanken.
- Prisene er over Norges Banks estimat på 2,2 prosent, men jeg tror ikke det vil påvirke Norges Banks beslutning om å sette ned renten. Inflasjonen skal ned, men det tar lenger tid enn de hadde trodd, sier han til DN.
- Det ser ut til at effekten av en svak krone har avtatt en god del, påpeker han.
«Forbigående faktorer»
Analytikerne i DNB Markets skriver i en oppdatering at tallene bekrefter at det store hoppet i juni-inflasjonen skyldtes «forbigående faktorer».
- Det ser likevel ut til at kjerneinflasjonen for øyeblikket er noe høyere enn Norges Bank la til grunn i sin junirapport. Det er først og fremst importert inflasjon som er høyere enn sentralbanken anslo. Den er trukket opp av en markant kronesvekkelse, skriver analytikerne i en oppdatering.
- Dette, sammen med en svakere kroneutvikling enn Norges Bank så for seg i juni, bidrar til å styrke vårt syn om at neste rentekutt kommer i november heller enn i september. At styringsrenten kommer videre ned, tross inflasjon på målet, skyldes at pengepolitikken er framoverskuende. På to og tre års sikt er det klare utsikter til inflasjon vil falle under målet, skriver de.
SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.