Siden 1990 har norske husholdningenes inntekter etter skatt hatt en realvekst på 68 prosent, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB) i den ferske utgaven av «Dette er Norge» (ekstern lenke).
Norske husholdningers inntektsvekst har riktignok vært svakere de siste årene, skriver SSB i heftet, som utgis årlig.
Byrået fastslår samtidig at det er eldre par som har den høyeste inntektsveksten i landet.
- Demografisk effekt
- Her er det viktig å understreke at inntektene for denne gruppen også øker som følge av en demografisk effekt: Dagens pensjonister har et helt annet inntektsgrunnlag enn tidligere generasjoner har hatt, sier SSB-rådgiver Jon Epland til DN.
- Pensjonisthusholdningene består nå i økende grad av parhushold, mens i tidligere tider var det større grad av enslige kvinner i denne gruppen, sier Epland.
Han peker også på at kvinners sysselsetting har økt blant de eldre de siste årene. Dermed vil flere motta tjenestepensjoner når de blir pensjonister.
- En tredje faktor er at de eldre generelt jobber mer enn før. Det er en konsekvens av pensjonsreformen i 2011, sier Epland.
Blant husholdningene med svakest inntektsvekst, peker barnefamilier seg ut.
- Dette er både på grunn av at barnetrygden har stått stille og et større innslag av innvandrerfamilier, sier SSB-forskeren.
Saken fortsetter under
Medianinntekt etter skatt for ulike husholdningstyper*. Tall i norske kroner
* Den inntekten som deler befolkningen i to. Det vil altså være like mange med inntekt høyere enn medianen, som det er med inntekt lavere enn medianen.
KILDE: SSB
Lønnsveksten avtar
Generelt viser statistikken at husholdningenes inntekter økte relativt svakt i årene frem mot 2014 sammenlignet med årene før finanskrisen i 2008.
- Inntektsutviklingen for husholdningene de neste årene vil nok påvirkes både av lønnsoppgjør, utviklingen i arbeidsmarkedet og innvandring, mener Epland.
Mens inntektene i Norge er mye jevnere fordelt enn i de fleste andre europeiske land, er ikke formuen noe særlig jevnere fordelt enn i andre land, påpeker SSB-rådgiveren.
Store kjønnsforskjeller
I 2014 var gjennomsnittlig bruttoinntekt for alle voksne personer 421.400 kroner, viser statistikken, som også avslører store forskjeller mellom menn og kvinners inntekter.
Mens heltidssysselsatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn er 86 prosent av menns, utgjør kvinners årlige bruttoinntekt bare 67 prosent av menns inntekt, skriver SSB.
Dette forklares med at færre kvinner er yrkesaktive og at de oftere arbeider deltid.
- Menn mottar også en forholdsvis større andel av kapitalinntektene. I tillegg kommer at et stort flertall av minstepensjonistene er kvinner, skriver byrået.
Kraftig gjeldsøkning
Det er heller ikke tvil om at husholdningens gjeld har økt kraftig de siste årene. I 2014 var den i gjennomsnitt på vel 1,2 millioner kroner, opplyser SSB.
Samtidig utgjør nå husholdningenes boligformue to tredjedeler av bruttoformuen, som i 2014 var på 3,4 millioner kroner i gjennomsnitt.
- Men renten har vært lav, slik at boutgiftsbelastningen ikke har økt. Rundt 1990 var det gjennomsnittlig vel 70 prosent av husholdningene som hadde renteutgifter som utgjorde 15 prosent eller mindre av inntekten. Senere er andelen – på grunn av lavere rentenivå – steget, og er nå på cirka 90 prosent, skriver byrået.
Sammenliknet med andre land er gjeldsbelastningen høy i Norge, påpekes det.
- Andelen husholdninger med gjeld større enn tre ganger husholdningsinntekten var for eksempel rundt 2010 nesten tre ganger høyere i Norge enn i andre OECD-land, skriver SSB.
Etterspør boliglån
Veksten i låneopptakene i norske husholdninger var på 5,9 prosent i de 12 månedene frem til juni i år, opp fra 5,8 prosent i 12-månedersperioden frem til mai i år, meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere denne uken.
- Det ser ut til å være trukket opp av boligmarkedet. Det er i alle fall det bankene rapporterte selv i Norges Banks utlånsundersøkelse, der de meldte om litt høyere etterspørsel etter kreditt enn ventet, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.
Bankene rapporterte i utlånsundersøkelsen om økt låneetterspørsel fra husholdningene i andre kvartal i år.
Les også:
Asia i dag: Kan bli slutt på «kinesisk nakenbading»
Kommentar: Når selger er konk, er det kjøpers marked (DN+)
Fjøsgulv-krav rammer norsk lakseeksport (DN+)
Anbefalt av DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.