Det internasjonale valutafondet (IMF) tror oppbremsingen i norsk økonomi vil bli kraftigere enn tidligere antatt.

Aktiviteten i økonomien, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp), blir justert ned til en vekst på 0,9 prosent i år, viser anslagene i rapporten World Economic Outlook (WEO) som fondet la frem tirsdag ettermiddag.

I rapporten fra april ble årets bnp-vekst anslått til 1,0 prosent. I 2016 nedjusteres vekstanslaget til 1,3 prosent, fra tidligere 1,5 prosent.

IMF holder anslaget for prisveksten (KPI) i Norge uendret på 2,3 prosent i 2015 og 2,2 prosent i 2016.

Anslaget for arbeidsledigheten tas opp til 4,2 prosent i 2015 og 4,3 prosent i 2016. I april-rapporten ble ledigheten anslått til 3,8 prosent i 2015 og 3,9 prosent i 2016.

Lavere global vekst

IMF anslår at den globale veksten vil bli lavere enn tidligere ventet, hovedsakelig på grunn av lavere vekst i fremvoksende økonomier. 

Det ventes en vekst globalt på 3,1 prosent i 2015 og 3,6 prosent i 2015, begge anslag er nedjustert med 0,2 prosentpoeng fra juli-anslaget.

Nedjusteringen for 2015 skyldes videre nedgang i fremvoksende økonomier, som delvis blir utlignet av en moderat oppgang i aktiviteten i avanserte økonomier – særlig i eurosonen, heter det.

Oppgangen i de avanserte økonomiene blir støttet av lavere oljepris og en lempende pengepolitikk. Den lavere veksten i fremvoksende økonomier skyldes en kombinasjon av faktorer som lavere vekst i Kina og lavere vekst blant olje- og råvareeksportører.

I 2016 venter veksten å ta seg opp drevet av høyere vekst i både fremvoksende og avanserte økonomier.

Økt nedsiderisiko

Samtidig understreker fondet at nedsiderisikoen for veksten i verdensøkonomien er mer fremtredende nå enn den var for bare noen måneder siden.

På kort sikt ser den økonomiske veksten fortsatt sterk ut i de avanserte økonomiene, men svakere i fremvoksende og lite utviklede økonomier, skriver sjeføkonom Maurice Obstfeld i IMF i rapporten.

Blant faktorene som tilsier en moderasjon i vekstutviklingen er lav produktivitetsvekst. Det gjør at potensiell kapasitet har falt bredt i de fleste økonomier.

«Vedvarende lave investeringer kan forklare begrenset produktivitet i arbeidsmarkedet og lønnsvekst, men den totale produktiviteten, ikke bare for arbeidskraft, har også vært lav», heter det.

Forventninger om lav potensiell vekst demper i seg selv samlet etterspørsel, skriver Obstfeld. Dette begrenser igjen investeringer, og fører til en negativ spiral.

Obstfeld peker også på aldrende befolkning, og politiske og institusjonelle utfordringer som faktorer som demper investeringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dere kan ikke skape et problem og be oss løse det

Bankkrangel om rentepolitikk

- Fallet den siste tiden har gått fort

Se DNTV: Svak vekst i boligprisene

Svak vekst i boligprisene
Christian Dreyer fra Eiendom Norge kunne vise til en svak vekst i boligprisene i september.
01:44
Publisert: