Norsk økonomi møter motvind fra nær sagt alle kanter, men mer krutt fra både finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen hindrer resesjon i norsk fastlandsøkonomi de nærmeste årene.

Det er konklusjonen i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets ferske prognoserapport som slippes onsdag kveld.

- Som følge av betydelig motvind vil antakelig norsk økonomi lide igjennom en lengre periode med svak økonomisk vekst, skriver Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen rapporten og lister opp følgende utfordringer:

  • Oljeleverandørene sliter tungt som følge av kollapsen i etterspørsel fra norsk sokkel
  • Rebalanseringen i retning av en mer diversifisert norsk økonomi går langsomt
  • Internasjonal etterspørselsvekst er svak
  • Norge er fortsatt et høykostnadsland til tross for en betydelig kronesvekkelse i løpet av de siste årene

Etter en svært moderat vekst i verdiskapningen i fastlandsøkonomien på 1,0 prosent ifjor, venter Handelsbanken at veksten reduseres ytterligere til 0,6 prosent i år. Også de to kommende årene vil veksten være under normalen, med henholdsvis 1,4 prosent i 2017 og 1,9 prosent i 2018, ifølge prognosene.

- Vi venter at mer ekspansiv penge- og finanspolitikk vil bidra til å holde den økonomiske veksten positiv over de nærmeste årene, konkluderer Due-Andresen.

Negativ rente til neste år

Det betyr blant annet at sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene Norges Banks hovedstyre kommer til å bevege seg inn i ukjent terreng. I løpet av året blir styringsrenten kuttet fra 0,5 prosent til null og allerede neste år får også vi her i Norge negative renter, spår Due-Andresen.

- Pengepolitikken er i ferd med å nå sine yttergrenser, men virker fortsatt. Også negative renter virker, noe vi kan observere i våre naboland, argumenterer sjeføkonomen.

- Vi venter at Norges Bank vil fyre av resten av rentearsenalet for å forsøke å motvirke at nedgangskonjunkturen ikke blir dypere enn nødvendig. Negative renter kommer trolig til Norge til neste år, og etter det vil antakelig styringsrenten holde seg svært lav, svært lenge, legger hun til.

Og selv om rentevåpenet etter hvert vil bli brukt opp, vil Norge fremdeles ha godt med ammunisjon til rådighet. 

- Den finanspolitiske krigskassen er imidlertid smekkfull, og regjeringen kan innføre både motsyklisk og strukturell politikk for å lette det strukturelle skiftet norsk økonomi må igjennom, skriver Due-Andresen.

Magrere tider

Utviklingen betyr blant annet at norske husholdninger går magrere tider i møte. Ledigheten vil øke og lønnsveksten avta ytterligere, ifølge prognosene.

Arbeidsledigheten er ventet å nå en topp på 5,1 prosent neste år etter et anslått nivå på 4,9 prosent i år. Lønnsveksten vil reduseres gradvis i årene fremover fra et anslag på 2,5 prosent i år til 2,0 prosent ved prognoseperiodens utløp i 2019.

Veksten i husholdningenes konsum anslås å bli lavere enn ifjor. Veksten i tjenestekonsumet, som har så langt har holdt seg bra oppe, er ventet å bli svakere. Samtidig er veksten i varekonsumet ventet å stoppe nesten helt opp i år.

- Privat konsum ser ut til å hemmes av generell usikkerhet og negativt sentiment, men også en økt sparetilbøyelighet og innstramming i kredittpraksis fra bankenes side, skriver Due-Andresen.

Les også:

Slik vil privatøkonomien din utvikle seg det neste året  

 

Dette har hindret at oljesmellen har blitt enda verre

Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.