I nærmere 20 år har Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert statistikk klokken 10.00 i ukedagene. Fra 23. september vil dette tidspunktet flyttes til klokken 07.00 om morgenen.

Endringen har ført til reaksjoner. Blant kritikerne er Knut Anton Mork, professor II ved NTNU og uavhengig analytiker.

- Jeg vet ikke hva som kan ha ligget bak denne beslutningen. Men på meg virker den hårreisende. Jeg kjenner ikke til lignende praksis i noe annet land, skriver Mork i et innlegg i DN tirsdag(DN+).

Direktør for økonomi-, energi- og miljøstatistikk Torstein Bye i SSB merker seg kritikken.

- Ja, det har kommet noen telefoner. Det har først og fremst handlet om valutahandelen, sier han til DN.

Samtidig avviser SSB-direktøren at det er aktuelt å snu.

- Verden er i endring og alle må vi endre oss, sier han.

- Kan få mye større bevegelser

Nye data om norsk økonomi er ofte viktige drivere for markedene. Onsdag overrasket inflasjonstallene for juli, noe som førte til at kronen styrket seg umiddelbart.

- Morgenrapportene i bankene klokken åtte anslo en konsensus prisvekst på 3,1, mens tallene klokken ti viste 3,7. Alle ble sjokkerte, men hadde det ikke vært fint å hatt informasjonen klokken syv når vi jo hadde den før, spør Bye.

I likhet med Knut Anton Mork, er imidlertid DNB Markets skeptisk til endringen.

Meglerhusets valutastrateg Magne Østnor frykter en situasjon hvor nøkkeltallene slippes i en periode på dagen med lav omsetningen av kronen og begrenset likviditet i markedet.

- Det gir den konsekvensen at vi kan få mye større bevegelser basert på nøkkeltallene fra SSB. Vi ønsker et marked som fungerer best mulig. Høy volatilitet gir en generell usikkerhet og mindre gjennomsiktighet, sier Østnor.

Han mener problematikken i snitt handler om rundt fire norske nøkkeltall i måneden. Inflasjonstall, arbeidskraftsundersøkelsen, detaljomsetningstall og produksjonstall publiseres månedlig, mens bruttonasjonalprodukt og oljeinvesteringstall kommer kvartalsvis.

I sitt innlegg skriver Knut Anton Mork at endringen også får store konsekvenser for analytikernes arbeidshverdag. Dette ønsker ikke Østnor å legge vekt på.

- Jeg forventer at dette vil påvirke min arbeidsdag, men det synes jeg er et sidespor.

Legger ikke vekt på enkeltargumenter

SSB-direktør Bye understreker at ingen foreløpig kan si noe sikkert om konsekvensene av endringen.

- Når det gjelder valutahandelen, er det viktig å påpeke at den foregår i hele verden hele døgnet. I Norge har man tilpasset «åpningstider», som jo også lar seg endre, sier Bye.

Videre viser han til at byrået publiserer rundt 400 statistikker hvert år.

- Konsekvensen er ulik for alle disse, og vi kan ikke legge all vekten på enkeltargumenter. Et viktig hensyn er at informasjon bringes til torgs så tidlig som mulig, sier Bye.

Endringen ble offentliggjort 5. august, og da pekte byrået på at bruken av SSB-statistikk i stor grad foregår i vanlig arbeidstid.

- SSB ønsker at ny statistikk skal være tilgjengelig for våre brukere gjennom hele arbeidsdagen, het det i meldingen.

Her ble det også påpekt at det, i motsatt til tidligere, ikke er noen tekniske begrensninger i å publisere statistikken tidligere på dagen.

Les også:

Asia i dag: Kan bli slutt på «kinesisk nakenbading»

Kommentar: Når selger er konk, er det kjøpers marked (DN+)

Fjøsgulv-krav rammer norsk lakseeksport dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.