Etter flere år med kraftig fall som følge av oljesmellen, er det begynnende tegn til bedring for industrien. Det kraftige fallet i industriproduksjonen som startet høsten 2014, flatet ut i begynnelsen av året.

Bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri understreker imidlertid at bildet er sammensatt. Selv om det går bedre i enkelte bransjer, er det fremdeles store utfordringer andre steder.

- Så er det ingen tvil om at jo lengre periode vi kan ha svak kronekurs, desto bedre er det, sier Sunde.

Sammensatt bilde

Iføllge Norsk Industri-direktøren kan situasjonen akkurat nå oppsummeres på følgende måte:

  • Den delen av oljeleverandørindustrien som i hovesak er konsentrert i Agder, den såkalte boreklyngen, har ifølge Sunde «fortsatt en lang vei frem». Her foregår det fremdeles nedbemanninger.
  • Resten av leverandørindustrien «skraper bunnen» og er trolig ferdig med de største nedbemanningsrundene, men det er ulik utvikling i de ulike selskapene.
  • Resten av industrien «går sånn noenlunde», men med veldig lite drivkraft fra den internasjonale utviklingen. Den største drivkraften innenlands er svært gode tider for oppdrettsnæringen.

- Hvis man lurer på hvor norsk industri går fremover så er det et litt brokete bilde med litt ulike drivere. I sum går man vel litt sidelengs. Det er et greit bilde, sier Sunde.

Store kutt

Tirsdag skrev DN at én av ti som hadde ingeniørjobb i petroleums- og leverandørindustrien i 2013 har mistet jobben frem til nå. 5,6 prosent er allerede ledige, mens ytterligere 4,9 prosent har fått varsel om oppsigelse eller permittering, ifølge en undersøkelse gjennomført av Tekna.

- Vi er et typisk eksempel på bedrifter rammet av situasjonen i oljemarkedet, uttalte tillitsvalgt Tryggve Mikkelsen i boreutstyrsgiganten National Oilwell Varco (NOV).

NOV har nær halvert antall ansatte i Norge, fra toppen på 4.800 til omkring 2.500 i dag. Selskapet er i disse dager gjennom nok en kuttrunde.

- Heldigvis har vi prosjekter vi leverer på, og er ikke bunnskrapt på jobb. Men det er ingen som vet når markedet det tar seg opp. Vi har hatt tre runder med nedbemanning, og håper det er den siste hver gang, sier Mikkelsen.

- Nede for telling

Lav oljepris og svak vekst i mange eksportmarkeder har slått rett inn i norsk industri. Oljeprisen har riktignok kommet litt opp igjen fra de laveste nivåene på under 30 dollar fatet i begynnelsen av året, men den økonomiske veksten i verden viser fremdeles få tegn til å ta seg opp. Senest onsdag advarte OECD om at verden er fanget i en lavvekstfelle.

Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri.
Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri. (Foto: Mikaela Berg)
- Industrien i Norge er ikke mer fantastisk enn at den er avhengig av verden rundt seg. Det er ingen tvil om at større vekst internasjonalt vil gi større vekst i Norge, sier Sunde i Norsk Industri.

- Det er en verden som ligger nede for telling og som snart har brukt opp alle pengepolitiske virkemidler, legger han til.

«Booster» konkurranseevnen

Den kraftige kronesvekkelsen som har fulgt i kjølvannet av oljeprisfallet er derfor fremdeles gull verdt for norske eksportbedrifter og for bedriftene som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.

Kronesvekkelsen gir en velkommen «boost» i konkurranseevnen - i alle fall på kort sikt, ifølge Sunde.

- Selv om kronen har styrket seg, så er den på et svakt nivå. Du finner ikke en bedriftsleder som mener at kronen er blitt for sterk, sier Sunde.

I motsetning til mange av landene rundt oss har vi fremdeles igjen tradisjonelle virkemidler som kan brukes for å svekke vår egen valuta, som for eksempel ytterligere kutt i renten.

- Vi har fortsatt litt rente å gå på. Og så kan man spørre seg om Norges Bank er interessert i å bruke det handlingsrommet eller ikke. Det svaret får vi antageligvis i høst, sier Sunde.

- Mye turbulens

Onsdag varslet aktivitetsindeksen Norsk PMI, som er en undersøkelse blant innkjøpssjefene i industrien, om aktivitetsoppgang for første gang på over ett år. Sunde mener imidlertid indeksen er en dårlig indikator for utviklingen fra måned til måned, siden den historisk har svingt svært mye.

- Dermed er det mye turbulens i den norske PMI-en, mens PMI i andre land treffer bedre, sier Sunde.

Han mener Regionalt nettverk, som er en omfattende undersøkelse Norges Bank gjennomfører blant norske bedriftsledere fire ganger hvert år, gir et betydelig bedre bilde for utviklingen i industrien.

- Vi kjenner oss i alle fall veldig godt igjen i det regionale nettverket, sier han. 

I første rapport fra februar i år rapporterte både tradisjonell hjemmemarkeds- og eksportindustri om både litt høyere vekst og bedre vekstutsikter fremover sammenlignet med høsten ifjor. Hos både eksportrettet og hjemmemarkedrettet oljeleverandørindustri var imidlertid situasjonen gått fra vondt til verre.

Norges Bank publiserer årets andre utgave av Regionalt nettverk om litt under en uke, tirsdag 7. juni.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.