- Det er ingen tvil om at kronekursen har bidratt til at vi har fått en mindre røff nedfart enn andre industriland, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Kronen har svekket seg markert de siste årene i takt med nedgangen i oljeprisen. Mot euro er kronen i dag rundt 20 prosent svakere enn for to år siden

Ingen kollektiv jubelstemning

Men tross en historisk svak krone er det ingen kollektiv jubelstemning i norsk eksportindustri. Avtroppende Nordea-sjef Gunn Wærsted undret seg onsdag over hvorfor låneetterspørselen fra eksportbedriftene ikke øker.

Torsdag viste konjunkturbarometeret fra Statistisk sentralbyrå at mange eksportbedrifter melder om sviktende ordreinngang.

- Jeg synes det er litt rart at vi ikke ser noen sterkere effekt av kronesvakheten og det løftet vi har sett i eksporten i andre tall, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Norsk Industris egen konjunkturrapport, som ble lagt frem torsdag, vitner også om utfordrende tider for mange eksportbedrifter. Samlet sett forventer industribedriftene nullvekst i eksportomsetningen i år sammenlignet med en vekst på godt over seks prosent ifjor.

- Ser ikke så mye til den

Bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri peker på at bildet er delt. Noen bedrifter får kroneeffekten rett inn på bunnlinjen, mens den for andre fremstår som langt mer moderat.

- Overvurderer vi vi effekten den svake kronen har på norsk industri?

- Nei, egentlig ikke. Men det er nok en så tøff priskonkurranse at det er mange som rapporterer at de ser ikke så mye til den. Men jeg skal love deg at i andre land, som ikke har valutaeffekten, ser de bare priseffekten, sier Sunde. 

- Vi har både en priseffekt og en kronekurseffekt, som for noen kanskje bare oppveier hverandre. I noen markeder slår kronekursen veldig positivt inn, mens på andre områder så kompenserer den bare litt. Det er veldig forskjellige markeder man opererer i, sier Norsk Industri-direktøren.

Tiltagende prispress

Han advarer om å legge ensidig vekt på kroneeffekten. Selv om en allerede svak krone har svekket seg ytterligere inn i det nye året, minner Sunde om at det er andre forhold som også endrer seg, som for eksempel markedsprisene. 

Kroneksempelet er gruveselskapet Sydvaranger som gikk konkurs i november ifjor. I løpet av to år hadde malmprisene, som settes på verdensbasis, blitt mer enn halvert. Da hjelper det ikke nødvendigvis med en svakere krone.

- Det er en veldig tiltagende priskonkurranse. Det er det som meldes inn. Det er mange bedrifter som er i råvaremarkedet, og for noen er det korrelert med produktprisene deres. Det er mange varer som faller parallellt med oljeprisen, minner Sunde om.

Vinnerne

For andre, som er representert i flere markeder og som evner å snu seg når markedene snur, gir kronesvekkelsen langt større effekt. Sunde trekker frem skipsutstyrsprodusenter som eksempel. Mens deler av tradisjonell shipping og offshoreshipping går dårlig, er det fremdeles vekst innen cruisenæringen og fiskefartøy.

De klarer ifølge Sunde å vri seg over mot segmentene som vokser. De har en høy eksportandel og nyter godt av kronekurseffekten, samtidig som de har liten importandel, fordi mye av verdiskapningen skjer gjennom bearbeiding av produktet.

- Det er vinnerne, sier Sunde.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Enda mørkere utsikter

Dette forundrer Nordea-toppen

Asia i dag: Storhetstiden over for smarttelefoner

Dagbladet stenger kommentarfeltene på egen nettside for godt

Se DNtv: - Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland

- Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
Hovedutfordringen for boligmarkedet er nå i Oslo, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Bygging av over 30.000 boliger ble satt i gang i Norge 2015. Det er en økning på 19 prosent fra året i forveien.
02:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.